AKTUELNO

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj obolelih za nedelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je sinoć saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja "vanredni događaj", što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagoveštavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz izbegavanje nepotrebnog mešanja u trgovinu i putovanja, prenosi Rojters.

AP navodi da proglašenje vanredne situacije obično podrazumeva da će se u sprečavanje širenja virusa uložiti više novca i resursa, ali bi moglo da navede vlade zemalja da ograniče putovanja i trgovinu sa pogođenim zemljama.

Ova odluka takođe nameće zemljama strožije kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je sinoć odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, usled sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja.

Foto: Tanjug AP/Erika Kinetz

"Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljama", rekao je Gebrejesus na konferenciji za štampu u Ženevi.

On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Generalni direktor ZSO opisao je koronavirus kao epidemiju bez presedana, koja je naišla na odgovor bez presedana i pohvalio Kinu da je preduzela izuzetne mere da zaustavi širenje virusa, preneo je BBC.

"Da budem jasan, ovo proglašenje ne predstavlja glasanje o nepoverenju u Kinu. Naša najveća briga je mogućost da se virus proširi u zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom", rekao je Gebrejesus i naglasio da SZO i dalje ima poverenje u sposobnost Kine da kontroliše epidemiju.

Broj žrtava virusa u Kini porastao je na 170, a SZO je saopštila da je 98 slučajeva zabeleženo u 18 zemalja van Kine, ali da nema žrtava.

Većina slučajeva registrovana je kod osoba koje su doputovale iz kineskog grada Vuhana, gde je izbila epidemija.

Foto: Tanjug/Chinatopix via AP

Međutim, zabeleženo je osam slučajeva prenosa virusa sa osobe na osobu, u Nemačkoj, Japanu, Vijetnamu i SAD. Kina je prvi put obavestila SZO o slučajevima koronavirusa krajem decembra. Do danas, ta zemlja je prijavila više od 7.800 slučajeva zaraženih, od kojih je 170 žrtava.

Slučajeve koronavirusa prijavilo je još 18 zemalja, u vreme kada se naučnici urtkuju kako bi razumeli kako se virus tačno širi i koliko je opasan.

#Kina

#Virus

#szo

'