AKTUELNO

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanon Gebrejesus zatražio je danas 675 miliona dolara kako bi pomogao zemljama da se izbore sa očekivanim širenjem novog virusa koji se pojavio u Kini.

On je priznao da je suma velika, ali da je to mnogo manje od onoga sa čime ćemo se suočiti ako sada ne uložimo u pripravnost, preneo je AP.

Gebrejesus je rekao da je u poslednja 24 časa Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija primetila najveći skok u oboljevanju od početka epidemije.

Generalni direktor SZO je, takođe, odgovorio na komentare Džona Mekenzija, člana Odbora za hitne slučajeve koronavirusa SZO, da je početni odgovor Kine na epidemiju bio loš i da se nije brzo izveštavalo o obolelima.

Rekao je da bi očekivao veći broj slučajeva u slučaju da ih je Kina krila.

"Mislim da to sada ne pomaže'', rekao je Gebrejesus o spekulacijama o bilo kakvim greškama u ranim fazama epidemije.

"Hajde da preduzmemo ono što možemo danas da bismo sprečili da se ova epidemija ne proširi po celom svetu'', istakao je on.

SZO je saopštila da će se stručnjaci sastati u Ženevi od 11. do 12. februara kako bi postavili prioritete istraživanja i razvoja za koronavirusne lekove, dijagnostiku i vakcine za borbu protiv epidemije, preneo je Rojters.

"Ne postoje dokazani efikasni lekovi za novi koronavirus", rekao je na konferenciji za novinare dr Majk Rajan, izvršni direktor programa za vanredne situacije SZO.Gebrejesus je rekao da će multinacionalni tim predvođen pripadnicima SZO otići u Kinu veoma brzo.

#koronavirus

#lečenje

#szo

'