AKTUELNO

Japansko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je potvrdeno 39 novih slučajeva virusa na kruzeru koji se nalazi u karantinu u japanskoj luci Jokohama, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 174.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je virus, koji je juče dobio ime Kovid-19, potvrđen kod službenika koji je učestvovao u početnim karantinskim kontrolama one noći kada se brod Dajmond Princes vratio u luku Jokohama u blizini Tokija 3. februara.

Službenik se leči u bolnici, javlja AP.Broj zaraženih od smrtonosnog virusa u Japanu sada iznosi 203.

Japanski zdravstveni zvaničnici otpočeli su medicinske preglede 3.700 ljudi na brodu koji se vratio u Japan posle 14-dnevnog krstarenja, tokom kojeg se zaustavio u Hong Kongu i nekoliko drugih azijskih luka, nakon što je putnik star 80 godina koji se iskrcao u Hong Kongu bio pozitivan na virus.

Hong Kong je morao da obavesti brod i japanske vlasti, koje su potom naložile karantin i testiranje.

Zabrinutost zbog virusa preusmerila je i otkazala druga krstarenja. Kruzer Vesterdam sa 2.257 putnika i članova posade sada se nalazi u Tajlandskom zalivu i nema gde da pristane, pošto mu je odbijen ulazak u Japan, Tajvan, na Filipine i Tajland.

Na brodu nema potvrđenih slučajeva virusa, ali on je pristao u Hongkong pre manje od dve nedelje, što je u okviru inkubacionog perioda virusa.

Kovid-19 je koronavirus koji se pojavio u Kini u decembru prošle godine.U Kini je od virusa umrlo 1.113 osoba, dok je zaraženo 44.653 osobe.

#Kruzer

'