AKTUELNO

Vakcina protiv korona virusa mogla bi da bude dostupna "u roku od nekoliko meseci", tvrdi naučnik sa univerziteta Oksford.

Profesorka Sara Gilbert i njene kolege sa Instituta "Džener" ubrzano rade na tome da zaustave širenje smrtonosnog virusa KOVID-2019.

Uskoro će "zaliha semena" biti razvijena u pravu vakcinu u Italiji, sa početnih 1.000 doza za klinička ispitivanja, piše "Dejli mejl".

Svetska zudravstvena organizacija ranije je upozorila da će biti potrebno najmanje 18 meseci da se razvije vakcina, kao i da će se trenutna epidemija proširiti na do jeseni.

Za sada ne postoji vakcina koja može da zaštiti od visoko zarazne infekcije koja je usmrtila 2.126 osoba i zarazila skoro 76.000 ljudi. I dalje nastavlja da raste broj obolelih van kontinentalne Kine, dok je u provinciji Hubej, žarištu virusa, širenje zaraze pokazalo prve znake posustajanja.

Isti tim sa univerziteta Oksford radio je i na vakcini protiv srodnog korona virusa MERS na Bliskom Istoku. To im je bio početni korak u razvoju vakcije protiv KOVID-2019, jer se za "rođačke" viruse mogu koristiti slični pristupi.

- Upotrebom tehnologije za koju se zna da dobro deluje na drugu vakcinu protiv korona virusa možemo da smanjimo vreme potrebno za pripremu za klinička ispitivanja - rekla je profesorka Gilbert, dodavši da će vakcina biti spremna za nekoliko meseci.

Ove dobre vesti daju nadu desetinama hiljada pacijenata, kao i onima koji će tek biti biti zaraženi.

Od korona virusa u poslednja 24 časa u kineskoj provinciji Hubej, u kojoj se virus prvi put i pojavio, obolelo je još 349 osoba, što je najmanji broj obolelih u toku jednog dana.

Ipak, stručnjaci navode da je to najverovatnije zbog promene shvatanja šta je "potvrđen slučaj virusa", odnosno prema najnovijim smernicama kineske vlade neće se više računati klinički dijagnostifikovani pacijenti, već samo laboratorijski, dok će se drugi smatrati sumnjivim slučajevima.

#Vakcina

#Virus

#koronavirus

'