AKTUELNO

Sirijske vladine snage povratile su danas grad Kafranbel na jugu provincije Idlib, jedan od prvih gradova koji se pridružio protestima protiv režima u Damasku, javila je nevladina Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Uz podršku ruske avijacije snage sirijske vlade povratile su taj grad kao i 18 sela na jugu Idliba u poslednjih 48 sati, i napredovale su dalje u toj severozapadnoj sirijskoj provinciji koja je dugo bila pod kontrolom ekstremista i pobunjenika, navela je ta nevladina organizacija.

Ranije danas Opservatorija je javila da je namanje 19 civila poginulo u bombardovanju sirijske vlade na grad Idlib i mesta Biniš i Maret Misrin. Ta dva grada nalaze se oko 55 kilometara severno od Kafranbela.

Od samog početka mirnih protesta protiv vlasti Bašara al Asada 2011. godine, koji su ugušili u krvi vladine snage, Kafranbel je 2012. godine prešao u ruke pobunjenika, koji i dalje drže pod kontrolom, zajedno sa ekstremistima, deo privincije Idlib.

Damask je uz pomoć ruske avijacije u decembru počeo veliku ofanzivu na severozapadu Sirije. U ofanzivi je ubijeno više od 400 civila prema Opservatoriji a raseljeno je blizu 900.000 ljudi, prema proceni UN, što je najveći egzodus u tako kratkom roku od početka sirijskog rata 2011.

Poslednjih nedelja sirijske vladine snage osvojile su gotovo polovinu provincije Idlib.

#Sirija

'