AKTUELNO

Broj zaraženih novim oblikom koronavirusa porastao je na više od 83.000 osoba širom sveta, a broj novih potvrđenih slučajeva u jednom danu prvi put je veći u Južnoj Koreji nego u Kini, gde se zaraza pojavila.

U poslednja 24 časa, prvi slučajevi zaraze zabeleženi su u Holandiji, Belorusiji, Litvaniji, Nigeriji i Novom Zelandu.

Južna Koreja je danas objavila da je broj slučajeva u toj zemlji povećan za 571 u odnosu na juče i da je ukupno zaraženo 2.337 osoba, od kojih je 13 umrlo. Najveći broj novoobolelih u Južnoj Koreji je u gradu Daegu na jugoistoku zemlje i okolnim oblastima.

Kina je prijavila 327 novih slučajeva i 44 smrtna ishoda od bolesti nazvane Kovid-19, čime je nastavljen trend smanjivanja obolelih i umrlih u epidemiji novog koronavirusa. Od toga je u Vuhanu, gradu najteže pogođenom epidemijom, zabeleženo 313 obolelih i 28 umrlih.

U Kini su do sada potvrđena 78.824 slučaja zaraze i 2.788 smrtnih slučajeva, uglavnom u provinciji Hubej gde se koronavirus pojavio.

U Hongkongu je broj zaraženih povećan na 92 osobe, od kojih su dve umrle. U Makau je zaraza potvrđena kod 10 osoba. Hongkong i Makao su autonomne kineske teritorije.

Posle Kine i Južne Koreje, najviše potvrđenih slučajeva zaraze je u Japanu, Italiji i Iranu.

Foto: Pixabay.com

Japan je objavio da je do sada virus potvrđen kod 927 osoba, od kojih je devet umrlo. Među zaraženima je 705 ljudi s broda "Dajmond prinses" koji je bio stavljen u karantin u gradu Jokohama.

U Italiji je zaraženo 650 ljudi, od kojih je 15 umrlo.

Iran je prijavio 254 slučaja zaraze i 26 smrtnih ishoda.

U Singapuru je do danas potvrđeno 96 slučajeva zaraze, u SAD 60, u Kuvajtu 45, Tajlandu 41, u Francuskoj 38, uključujući dve smrti, na Tajvanu 34, uz jedan smrtni ishod, u Bahreinu 33.

U Maleziji je 25 zaraženih, u Australiji 23, Nemačkoj 21, Ujedinjenim Arapskim Emiratima 19, Španiji 17, Vijetnamu 16, u Velikoj Britaniji 15, a u Kanadi 14.

Foto: Tanjug AP/Daniel Cole

Švedska je prijavila sedam slučajeva, Irak i Oman po šest, Rusija, Hrvatska i Švajcarska po pet, a Grčka četiri.

Po tri osobe zaražene su u Izraelu, Libanu, Indiji i na Filipinima, gde je jedna osoba umrla, dok su po dva slučaja zabeležena u Austriji, Finskoj i Pakistanu.

U Belgiji, Norveškoj, Danskoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Gruziji, Estoniji, Egiptu, Alžiru, Brazilu, Avganistanu, Nepalu, Šri Lanki, Kambodži obolela je po jedna osoba, kao i u Holandiji, Belorusiji, Litvaniji, Nigeriji i Novom Zelandu, gde je u prethodna 24 časa prvi put registrovana zaraza.

#Svet

#koronavirus

#zaraza

'