AKTUELNO

Za tri dana Grčka je zabeležila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gde se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Za tri dana Grčka je zabeležila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gde se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

Foto: Tanjug AP/Darko Bandić

Ranije je šef diplomatije Grčke Nikos Dedias izjavio da Turska vodi kampanju dezinformisanja i govori o desetinama hiljada migranata koji su ušli u Grčku što nije tačno. Ministar policije Turske Sulejman Sojlu je saopštio juče da je granicu prešlo više od 76.000 migranata.

Ministarstvo odbrane Grčke je objavilo da će grčka vojska nastaviti da održava velike vojne vežbe na samoj granici sa istočnim susedima, u provinciji Evros.

Meštani te oblasti su na društvenim mrežama podelili fotografije vojnih jedinica koje se grupišu između Nea Vise i Kastanjesa.

Prekjuče su zabeleženi prvi sukobi migranata sa grčkom policijom. Kako se navodi, migranti su policiju gađali kamenjem, a ovi su odgovorili upotrebom suzavca. 

Foto: Tanjug AP/Darko Bandić

Na ove događaje odmah je reagovala i Evropa. Evropska agencija za nadzor granice Frontex objavila je da je poslala pojačanja i da je podigla nivo uzbune na grčko-turskoj granici. 

#Grčka

#Migranti

'