AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel u sutra će se prvi put sresti sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Njegov dolazak na mesto prvog čoveka Bele kuće uznemirio je transatlantske odnose, prenosi "Dojče vele" (DW).

Moglo bi se reći da je Angela Merkel već videla sve što se moglo videti u transaltantskim odnosima. Zajedno sa, veoma nepopularnim Džordžom V. Bušom, roštiljala je na Baltičkom moru, a sa veoma omiljenim Barakom Obamom, doručkovala u bavarskim Alpima. U vreme dok su predsednici SAD bili Buš i Obama, transatlantski sistem prolazio je kroz teške periode, kao što su rat u Iraku ili afera sa prisluškivanjm NSA.

Međutim, bez obzira na sve krize, Angela Merkel je uspevala da održi bliske odnose sa Vašingtonom. Za to vreme su i Buš i Obama nemačku kancelarku smatrali prvim partnerom u razgovorima kada je reč o Evropi. Kako prenosi DW, Donald Tramp je sada za Angelu Merkel veliki izazov.

"S obzirom na američku politiku, odnosi nisu nikada bili složeniji nego sada", kaže Jozef Janing, šef berlinske kancelarije nevladine organizacije Evropskog saveta za međunarodne odnose (ECFR).

"Angela Merkel mora da pronađe sasvim novi put kako bi izgradila funkcionalne odnose sa američkim predsednikom", kaže Džon Harper, stručnjak za spoljnu politiku na univerziteta Džons Hopkins iz Bolonje.

Tramp ima "potpuno drugačiju prirodu" od Obame i Buša, kaže Harper. Za razliku od njegova dva prethodnika, Tramp nema političkog iskustva. Susret Merkel-Tramp najpre je bio zakazan za sredu, ali je odložen zbog oluje nad istočnom obalom SAD. Tome bi trebalo dodati i način na koji Tramp nastupa u javnosti. On ima sklonost da se, najčešće preko Tvitera, brzo i agresivno izjasni o nekim temama, bilo da su one političke ili nisu. On ne samo da je jedinstven slučaj u Beloj kući, već ujedno predstavlja i suprotnost Angeli Merkel, čiji se stil može opisati kao miran i razborit.

Kako se navodi, različita životna iskustva Angele Merkel i Donalda Trampa i njihovi različiti stilovi upravljanja, možda jesu važne stvari kada je reč o njihovim buducim odnosima, ali još važnije je to što njih dvoje imaju dijametralno suprotne poglede na svet. Pristup nemačke kancelarke svetskoj politici je kooperativan i multilateralan, dok Tramp s druge strane želi da ga drugi posmatraju kao predsednika velike sile koji omalovažava multilateralne institucije i strukture. Sve to, kako se navodi, daje malo prostora za zajedništvo.

Zbog verbalnih ispada izmedu Merkelove i Trampa, odnosno njihovih pristalica, ni Janing ni Harper ne očekuju opipljive rezultate na prvom sastanku. Priprema za samit G20, koji Merkelova organizuje u julu u Hamburgu, služi kao izgovor za posetu nemačke kancelarke Beloj kući. Druga glavna tema biće budućnost Evropske unije. Tramp je svoj stav o EU jasno izložio kada je, neposredno nakon pobede na izborima, primio arhitektu Bregzita Najdžela Faraža, koji je ujedno bio i prvi Trampov gost iz inostranstva. Kao vatreni zagovornik izlaska Velike Britanije iz EU, Tramp je stavio do znanja da o EU ima loše mišljenje i da će radije da neguje bilateralne odnose sa svakom evropskom zemljom posebno, nego sa Briselom. Zbog toga bi Merkelova Trampu trebalo da ukratko objasni zašto je Evropska unija, prema njenom shvatanju, važna ? ne samo za Nemačku i Evropu, već i za SAD.

Međutim, to bi moglo da bude teško, smatra Janing, jer Tramp, za razliku od svog prethodnika, SAD ne vidi kao silu u Evropi, niti svoju državu vidi kao nespornog vođu transatlantske alijanse. U tom smislu, Harper smatra da bi uspeh bio već i samo to da Tramp promeni ton prema Evropskoj uniji. "U najmanju ruku se nadam da će Merkelova uspeti da odvrati Trampa od napada na EU i da ga ubedi da bi trebalo da ohrabruje političare kao što je npr. Marin Le Pen", navodi Harper. Slično je i sa još jednom temom oko koje se lome koplja: Rusijom. Merkelova bi Trampu trebalo da objasni da su jasna predanost zajednickim principima i evropsko posleratno uredenje ? baza za uključivanje Moskve.

Kako se navodi, biće teško utvrditi već nakon prvog susreta da li Merkelova i Tramp uspevaju da pronadu zajedničku osnovu za rad. Narednih pola godine za oboje će biti kritična faza: Tramp, nov na vlasti, moraće da ponudi rezultate. A Merkelova bi tek trebalo da pobedi na predstojećim izborima za Bundestag, navodi DW. Harper, ipak, veruje da će sastanak u Vašingtonu imati bar jedan neposredan efekat: "Kada Tramp bude upoznao Angelu Merkel, onda će mu biti teže da je vređa".

#Angela Merkel

#Donald Tramp

#Sastanak

'