AKTUELNO

Vlasti upozoravaju da naširoko korišćeni protivupalni lekovi koji se kupuju bez recepta mogu pogoršati koronavirus.

Univerzitetska klinika u Beču proučavala je situaciju sa koronavirusom u Italiji i činjenicu da su simptomi koronavirusa jako teški. Prema istraživanjima rađenim u laboratoriji ove klinike, utvrđeno je da su svi pacijenti sa težom kliničkom slikom prethodno uzimali ibuprofen. 

Ova klinika preporučuje svima koji imaju simptome kronavirusa da ni u kom slučaju ne uzimaju ovaj lek, a kao zamenu mogu koristiti paracetamol. Ipak, kako savetuju, najbolje je suzdržati se od konzumacije lekova.

Ibuprofen, kako su laboratorijske analize pokazale, pojačava simptome gripa, a samim tim, on se brže širi. Ova vest se, prema izvorima koji su je i plasirali, ne sme objaviti u medijima, zbog farmaceutske industrije i činjenice da bi ovakva tvrdnja morala biti na dugogodišnjim ispitivanjima i potvrđena u brojnim studijama. 

Foto: Tanjug AP/Hyoung Chang

I francuske vlasti upozorile su da naširoko korišćeni protivupalni lekovi koji se kupuju bez recepta mogu pogršati koronavirus.

Francuski ministar zdravlja Olivije Vran, inače neurolog, juče je napisao na Tviteru da uzimanje ibuprofena i sličnih lekova može izazvati pogoršanje respiratorne infekcije.

- U slučaju temperature uzmite paracetamol. Ako već uzimate protivupalne lekove, zatražite savet lekara - napisao je.

Zdravstveni radnici ističu da je poznato da protivupalni lekovi predstavljaju rizik za one sa zaraznim bolestima jer imaju tendenciju da umanje odgovor imunološkog sistema tela.

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo zdravlja je dodalo da pacijenti treba da biraju paracetamol jer će on "smanjiti temperaturu bez širenja upale".

Francuzi već od januara moraju da se konsutluju sa farmaceutom pre kupovine ibuprofena, aspirina i sličnih lekova kako bi ih oni podsetili na rizike.

#Francuska

#ibuprofen

#koronavirus

#lekovi

'