AKTUELNO

Kineski i francuski lekari tvrde da je kombinacija hidroksihlorohina i azitromicina efikasna, Donald Tramp odlučio da time leči Amerikance, a kod nas to još nije preporučeno.

Vest svetskih stručnjaka da kombinacija lekova hidroksihlorohina, kojim se leče oboleli od malarije, i antibiotika azitromicina, indikovanog za infekcije disajnih puteva, mekih tkiva i drugo, može u 100 odsto slučajeva da izleči inficirane koronavirusom odjeknula je kao bomba u Srbiji, ali i na celoj planeti.

Čak toliko da je predsednik Amerike Donald Tramp odlučio da praktično odmah stavi na raspolaganje pacijentima prvi pomenuti lek, koji je, kako je objavljeno, efikasan u 70 odsto slučajeva, a „koji je pokazao prve, veoma obećavajuće rezultate“.

Preokret

Tramp je naveo da je odlučio tako kako bi se postigao preokret u nastojanjima da se suzbije epidemija koronavirusa. Od kovida-19 dosad je u SAD obolelo više od 11.000 ljudi, a više od 150 je umrlo.

Foto: Tanjug AP/Alex Brandon

U Srbiji je to izazvalo pažnju onog časa kad je naš ugledni profesor dr Miodrag Stojković, genetičar koji trenutno radi na Harvardu, objavio na svom Tviter nalogu:

- Posle kineskih, i naučnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije hydroxychloroquine (hidroksihlorohin) kod 70 odsto pacijenata obolelih od kovida-19 dovodi do izlečenja - posle šest dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom azithromycinom (azitromicin) uspešnost je 100 odsto“, napisao je Stojković.

Temeljno ispitivanje

Prof. dr Žarko Ranković, čuveni srpski infektolog i glavni koordinator za sprovođenje mera u borbi protiv koronavirusa u Nišu, kaže za Kurir da naši infektolozi i stručnjaci prate sve objave svetskih kolega, te da im i ove kineskih i francuskih kolege nisu nepoznate.

- Ipak, u Srbiji još nema zvaničnih preporuka za primenu bilo kojih kombinacija lekova. Prvo su kineski naučnici jednoj grupi obolelih dali lek „tamiflu“, koji se koristi za lečenje virusnih infekcija kao što je grip, drugoj grupi interferon, a trećoj lekove koji se daju inficiranim HIV. Čitao sam sve dosadašnje preporuke stranih kolega - kaže on za Kurir i dodaje da bi „bio najsrećniji na zemaljskoj kugli da se nađe tačna kombinacija lekova koja bi u potpunosti lečila inficirane koronom“.

Sa druge strane, planetarnom ushićenju da je kombinacija antimalarika i antibiotika efikasna u lečenju kovida-19 ručnu je povukla američka Agencija za hranu i lekove (FDA), ključna ustanova koja na tom kontinentnu odobrava korišćenje lekova i daje preporuke, saopštivši da će stručnjaci FDA temeljno ispitati hidroksihlorohin i dati svoj sud.

Za šta se koristi azitromicin PROTIV UPALE SINUSA, GRLA, BRONHITISA

Antibiotik azitromicin, kako se navodi u uputstvu o korišćenju, upotrebljava se za lečenje upala grla, krajnika, sinusa, srednjeg uha, akutnog pogoršanja hroničnog bronhitisa, upale pluća, dakle brojnih respiratornih tegoba. Isti lek se koristi i kada su u pitanu infekcije kože i mekih tkiva, a i za lečenje polno prenosivih bolesti.

#koronavirus

'