AKTUELNO

Suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts ponovo se našao na prvom mestu liste najbogatijih milijardera sveta američkog magazina "Forbs", sa bogatstvom procenjenim na 86 milijardi dolara.

Gejts predvodi ovu listu četvrtu godinu za redom, a sledi ga šef "Berkšir Hetaveja" Voren Bafet sa procenjenim bogatstvom u vrednosti 75,6 milijardi dolara.

Foto: Tanjug AP

Na listi prvih 10 najbogatijih na svetu dominiraju Amerikanci. Na poziciji broj tri našao se osnivač "Amazona" Džef Bezos na poziciji broj tri, osnivač "Fejsbuka" Mark Zakerberg na petom mestu i suosnivač "Orakla" Leri Elison koji je sedmi.

Foto: Tanjug AP

- Populacija milijardera širom sveta porasla je za 13 odsto tokom prošle godine na 2.043 ljudi, što je najveće godišnje povećanje u poslednjih 31 godinu, otkada je magazin počeo sa sastavljanjem ovakvih lista - saopštio je "Forbs".

Na listi je najviše milijardera iz SAD - 565, što je rezultat rasta vrednosti američke berze od Trampove pobede na predsedničkim izborima u novembru 2016, Kina je druga sa 319 milijardera, a Nemačka treća sa 114.

Tramp pao na 544. poziciju.

Sam Tramp je, međutim, pao za 220 mesta na listi i sada zauzima 544. poziciju sa bogatstvom procenjenim na 3,5 milijardi dolara. Forbs pripisuje Trampov pad klonulom tržištu nekretnina na Menhetnu, njujorškom kvartu u kom je stacionaran najveći deo njegovog bogatstva u nekretninama.

Foto: Tanjug AP

- Četrdeset odsto bogatstva Donalda Trampa vezano je za "Tramp kulu" i osam zgrada u krugu od jedne milje oko tog zdanja - piše Forbs.

Među ostalih 10 najbogatijih na Forbsovoj listi su Amansio Ortega, vlasnik španskog lanca odeće Zara, koji je na četvrtoj poziciji, zatim meksički telekomunikacioni tajkun Karlos Slim na šestom mestu, braća Koh, Čarls i Dejvid, su osmi i deveti, a deseti je bivši gradonačelnik Njujorka i osnivac "Blumberg njuza", Majkl Blumberg.

#Bogatstvo

#Forbs

#Lista

'