AKTUELNO

Amerikanci mogu da počnu da smanjuju restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa od 1. maja ili ranije, poručio je guvernerima saveznih država Donald Tramp, predsednik Amerike.

Tramp je rekao da neće pokušavati da nametne svoju volju kada je reč o tome kada će ponovo otvoriti prodavnice i škole i vratiti svakodnevni život u normalu.

- Sami ćete donositi odluku. Bićemo uz vas i ponovo ćemo otvoriti našu zemlju i pustiti je da radi. Ljudi žele da počnu da rade - rekao je Tramp u telefonskom razgovoru s guvernerima.

Trampov izbor reči predstavlja zaokret u odnosu na pre tri dana kada je insistirao na tome da "predsednik SAD odlučuje" i da ima "potpuna ovlašćenja da odluči kada i kako će se zemlja ponovo otvoriti".

Tramp je najavio ovaj plan u četvrtak veče na konferenciji za novinare u Beloj kući. Ovaj plan u tri faze treba da sprovedu guverneri države i regionalne vlasti, uz saveznu podršku.

- Amerika želi da bude otvorena, a Amerikanci žele da budu otvoreni - rekao je Tramp, napominjući da nacionalno gašenje "nije održivo i dugoročno rešenje".

#Amerika

#Donald Tramp

#koronavirus

<
'