AKTUELNO

Italija danas obeležava Dan republike simboličnom ceremonijom, bez parada i okupljanja usled mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa kovid-19 koji je teško pogodio tu zemlju.

Eskadrila italijanskih vazdušnih snaga "Freče trikolori" obojiće nebo nad Rimom bojama zastave Italije, nakon što je šarala nebo nad mnogim gradovima te zemlje prethodnih dana.

Predsednik Italije Serđo Matarela rekao je u govoru povodom Dana republike da je neophodna zajednička posvećenost "protiv veoma ozbiljne opasnosti sa kojom se Italija suočava u smislu zdravlja, ekonomije i društva".

Matarela je izjavio da je 2. jun simboličan datum novog početka Italije, jedne od najteže pogođenih zemalja pandemijom kovida-19 koja posle skoro tri meseca postepeno ublažava restriktivne mere uvedene u borbi protiv tog virusa.

Predsednik Italije će danas, kako je najavljeno, posetiti Kodonjo gde je 21. februara zabeležen prvi pozitivan slučaj na virus kovid-19 u Italiji.

Za danas je zakazan i centralni protest italijanske opozicije u Rimu, kao i brojne demonstracije širom zemlje u kojoj je i dalje na snazi zabrana kretanja među regionima u cilju sprečavanja širenja virusa.

U Italiji se 2. jun obeležava kao Dan republike pošto su građani tog dana 1946. godine na referendumu izglasali republiku, a na tom referendumu je prvi put u Italiji i ženama dozvoljeno glasanje.

#Dan državnosti

#Italija

'