AKTUELNO

Sirijsko Ministarstvo odbrane za napad hemijskim oružjem u Idlibu krivi terorističke grupe i njihove pristalice.

U vazdušnim napadima na pokrajinu Idlib na severozapadu Sirije ubijeno je najmanje 58 ljudi, a ranjene su desetine, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Prema navodima Opservatorije, sirijski ili ruski avioni gađali su grad Kan Šeikhoun u Idlibu, koji kontorolišu pobunjenici.

Foto: Tanjug AP

Među žrtvama su daleko najbrojniji civili, a među njima je najmanje 11 dece mlađe od osam godina.

Foto: Tanjug AP

Posle napada mnogi ljudi su se gušili, povraćali ili su se onesvestili, pripadnici hitnih službi su šmrkovima polivali žrtve, a nekima je na usta izlazila pena, navodi se u izveštaju opservatorije.

Medicinski izvori su takvo stanje objasnili posledicom hemijskog napada, mada je neimenovani izvor iz sirijske vojske demantovao da je upotrebljeno hemijsko oružje.

Ko je kriv za napad?

Sirijsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su za napad hemijskim oružjem u Idlibu odgovorne terorističke grupe i njihove pristalice, a sirijska vojska je kategorično negirala da je umešana u hemijski napad za koji se sumnja da je izveden u Idlibu na severozapadu Sirije. Terorističke grupe i oni koji stoje iza njih su odgovorni za korišćenje hemijskog oružja i toksičnih materijala, ali i za nepoštovanje života civila, zarad njihovih ličnih interesa, navodi se u saopštenju sirijskog Ministarstva, prenosi Tas s. Sirijska vojska je kategorično negirala da je upotrebila bilo kakvu hemijsku ili toksičnu supstancu u Idlibu i istakla da ih "nikada nigde nije upotrebila i da to neće ni u budućnosti činiti", javlja sirijska državna agencija SANA. Ta agencija je prenela i izjavu zvaničnika sirijskog Ministarstva spoljnih poslova koji je rekao da Damask "ponavlja svoju snažnu osudu zločina koji su izvele oružane terorističke grupe u Kan Šeikunu". - Sirija potvrđuje da je ispoštovala sve svoje obaveze u skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju otkako joj se pridružila 2013. - dodaje SANA, prenosi AFP.

Savet bezbednosti UN održaće sutra vanrednu sednicu povodom navodnog hemijskog napada u Siriji. Nakon hemijskog napada, raketirana je i bolnica u sirijskoj provinciji Idlib, u koju su smeštene žrtve .

#Napad

#Sirija

#Smrt

#deca

#snimak

'