AKTUELNO

Zvanični Peking je po svemu sudeći doneo zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong koji bi, kako smatraju protivnici ovog zakona, mogao dodatno da naruči demokratiju i političke slobode u tom gradu, izvestio je CNN.

Kineski nacionalni kongres jutros je jednoglasno usvojio zakon čime je iz postupka praktično isključeno zakonodavno telo Hongkonga "bajpasovanjem" odredbi Ustava, izvestila je Radio TV Hongkonga (RTHK) citirajući neimenovani, dobro upućen izvor.

Državna agencija Sinhua prethodno je u izveštaju objasnila da se usvajanjem ovog zakona kriminalizuju secesija, subverzija protiv centralne kineske vlade, terorizam i saradnja sa inostranim faktorom.

Javnost u Hongkongu nije upoznata sa tekstom novog zakona jer vlasti nisu objavile nacrt, pa tako većina građana Hongkonga ne zna gotovo ništa o aktu koji će ubuduće morati da sprovode, ali prema tvrdnjama RTHK, kazne predviđene za prekršioce ovog zakona su veće od 10 godina.

Zakon su kritikovali i opozocija, i grupe za ljudska prava, i poltičke strukture širom sveta, jer će nadalje i praktično učvrsti direktna kontrola zvaničnog Pekinga nad Hongkongom, a mnogi strahuju da je zakon zapravo paravan koji će kineske vlasti koristiti za obračun sa političkim disidentima i opozicijom.

Očekuje se da će donošenje novog zakona izazvati gnev građana i dalje proteste u Hongkongu, dok predstavnici opozicije ukazuju da će donošenje ovog zakona i praktično uvesti potpunu kontrolu Pekinga nad bivšom britanskom kolonijom i zauvek ukinuti princip "jedna zemlja, dva sistema".

#Hongkong

#Peking