AKTUELNO

Sve tri avionske bombe zaostale iz Drugog svetskog rata koje su pronađene u Hanoveru su uspešno deaktivirane, a 50.000 evakuisanih građana mogu da se vrate svojim domovima, saopštila je večeras hanoverska policija.

- Dve bombe su deaktivirane ručnim uklanjanjem upaljača dok je kod treće, zbog oštećenosti, upaljač morao da bude izrezan specijalnim rezačem na vodu - saopštile su gradske vlasti Hanovera putem Tvitera, prenosi Hina.

Navodi se da su stručnjaci isprva smatrali da se na pogođenom području nalazi pet neeksplodiranih bombi koje potiču iz Drugog svetskog rata.

Za dva pronađena predmeta se uspostavilo da se radi o metalnom otpadu dok se kod tri ostala pronađena predmeta zaista radilo o neeksplodiranim savezničkim bombama iz jednog od brojnih bombardovanja Hanovera u Drugom svetskom ratu. Bombe su bile teške 500, odnosno 1.000 kilograma.

Ovo je dosad druga po redu najveća evakuacija stanovništva zbog deaktiviranja bombi iz Drugog svetskog rata u Nemačkoj.

Pre nekoliko meseci u Augzburgu je zbog deaktiviranja bilo evakuisano 54.000 građana. U Nemačkoj se godišnje deaktivira oko 5.500 neeksplodiranih avionskih bombi.

#Bomba

#Nemačka

'