AKTUELNO

Sve nadležne službe su angažovane na rešavanju ovih problema.

Na celoj teritoriji Velike Britanije izveden je sajber napad, čije su mete bile bolnice, te su pozivi upućeni Hitnoj pomoći morali da budu preusmereni. Napad je izveden pomoću softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup.

Rojters prenosi da je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije saopštila da je 16 organizacija iz tog sistema zahvaćeno sajber napadom i da nema informacija da su hakeri uspeli da pristupe podacima pacijenata.

"Dejli telegraf" je objavio da hakeri traže otkup i da, prema do dostupnim informacijama, u bolnicama ne rade telefoni i kompjuteri, a u nekim od bolnica se primaju samo hitni slučajevi, dok je pacijentima poručeno da su sve operacije koje nisu hitne otkazane.

AP prenosi navode "NHS Didžitala", koji se brine o sajberbezbednosti bolnica, da je napad izveden "softverom za traženje otkupa" pod nazivom "Vona dekriptor" koji zaključava kompjuter i drži ga kao "taoca" dok napadači traže novac da bi on mogao ponovo da proradi.

Foto: Pixabay.com

- Nakon nečega za šta se sumnja da je sajber napad izveden na nacionalnom nivou preduzimamo sve moguće mere predostrožnosti kako bismo zaštitili nase lokalne sisteme Nacionalne zdravstvene službe (NHS) - objavio je na Tviteru ogranak NHS za Mersisajd na severu Engleske.

#Bolnica

#Operacija

#Velika Britanija

#haker

'