AKTUELNO

Predsednici SAD i Turske Donald Tramp i Tajip Redžep Erdogan složili su se danas da treba da se poboljšaju bilateralnih odnosa i za partnerstvo u borbi protiv Islamske države, uprkos neslaganju oko uloge kurdskih boraca u sirijskom konfliktu.

Tramp je posle sastanka sa Erdoganom u Beloj kući najavio da će obnoviti vojno i ekonomsko partnerstvo sa Turskom kao i da će podržati borbu Turske protiv Islamske države i kurdskih pobunjenika PKK koje SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

Takve grupe "neće imati sigurnu četvrt", rekao je on.

Foto: Tanjug

Erdogan je čestitao Trampu na izbornoj pobedi. I mada je pozvao Vašington na izručenje turskog imama Fetulaha Gulena koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u Turskoj prošle godine, AP navodi da to nije izazvalo veću napetost.

Tramp se u obraćanju novinarima nije direktno osvrnuo na odluku da naoružava sirijske Kurde, ali je naglasio da su SAD i Turska zajednički opredeljeni ka okončanju konflikta u Siriji.

Foto: Tanjug

Sa druge strane, Erdogan je rekao da je apsolutno neprihvatljivo smatrati kurdsku miliciju u Siriji za partnera u tom regionu.

Erdoganova poseta SAD usledila je nekoliko nedelja nakon referenduma o ustavnim reformama kojima su proširena ovlašćenja predsednika.

Tramp je čestitao Erdoganu referendumsku pobedu, što je naišlo na kritike da "zatvara oči" prema liderima koji vladaju autokratski, naveo je AP.

#Bela kuća

#Donald Tramp

#Redžep Tajip Erdogan

#Sastanak

'