AKTUELNO

Neke od devojčica žele da se vrate svojim otmičarima.

Nigerijska vojska saopštila je da je u blizini granice sa Kamerunom pronašla jednu od više od 270 devojčica, koje su pre više od dve godine pripadnici islamističke ekstremističke grupe Boko Haram oteli iz škole u nigerijskom gradu Čiboku.

-Nigerijski vojnici spasili su još jednu učenicu iz Čiboka u Pulki u petak uveče - rekao je portparol nigerijske vojske Sani Usman.

Usman je devojčicu identifikovao kao Marijam Ali Maijanga i istakao da su je pronašli vojnici dok su pratili begunce iz baze Boko Harama u šumi u Bornu.

Devojčica je pronađena sa desetomesečnim sinom, istakao je Usman.

Neimenovani zvaničnik nigerijskog grada Čiboka sredinom oktobra je rekao da nigerijska vlada pregovara o oslobađanju još 83 devojčice iz Čiboka koje su otete pre dve i po godine, ali više od 100 drugih devojčica ne žele da napuste svoje otmičare iz islamističke ekstremističke grupe Boko Haram.

Oko 276 učenica kidnapovano je iz škole u severoistočnom Čiboku u aprilu 2014. godine, a Bitrus kaže da je, kako navode oslobođene devojčice, nekoliko desetina otetih učenica pobeglo odmah, dok je najmanje polovina devojčica preminula u zarobljeništvu.

Čibok je mala, konzervativna hrišćanska enklava u pretežno muslimanskoj severnoj Nigeriji.

Č.N.

'