AKTUELNO

Administracija Džozefa Bajdena priprema se za izvršavanje sajber napada na ruske mreže, izvestio je Njujork Tajms, opisujući provokaciju kao meru odmazde osmišljenu da Moskvi pošalje poruku.

Pozivajući se na zvaničnike upoznate sa operacijom, Njujork Tajms navodi da se očekuje da "naredna tajna akcija" usmerena na Rusiju započne tokom naredne tri nedelje i da je predviđeno da sajber napadi budu "očigledni" predsedniku Vladimiru Putinu i ruskim obaveštajnim službama ali, ne i "širem svetu".

Napad će se verovatno poklapati sa novim ekonomskim sankcijama protiv Moskve, kao i izvršnom naredbom predsednika Džoa Bajdena koja bi pojačala sigurnost mreža američke vlade.

U intervjuu prošle nedelje, Džejk Sulivan, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je za Tajms da podržava izvođenje tajnih operacija koje bi "Rusi razumeli, ali možda neće biti vidljive širem svetu", tvrdeći da će takve akcije primorati "široku stratešku diskusiju" sa Moskvom.

Navodno neizbežni sajber napad uokviren je kao odmazda na proboj SolarVinds visokog profila. Hak, koji je prvi put prijavljen u decembru, pružio je bedkodni pristup programu za upravljanje mrežom koji je distribuirala kompanija SolarVinds iz Teksasa.

Hakeri su uspeli da iskoriste eksploataciju da kompromituju sisteme više od 100 komercijalnih firmi širom sveta, kao i devet američkih vladinih agencija. Opisan kao jedan od najvećih i najsofisticiranijih sajber napada do danas, trebalo je osam meseci pre nego što je otkriveno šta se desilo.

Vašington tvrdi da je napad mogao biti izveden samo uz pomoć strane vlade. Američke obaveštajne agencije tvrdile su da je napad "verovatno ruskog porekla", ali nisu pružile dokaze za tu tvrdnju.

Moskva je porekla bilo kakvu umešanost u incident, nazivajući optužbu "još jednim neutemeljenim pokušajem" SAD-a da ocrni Rusiju.

Govoreći prošlog meseca za CBS, Sulivan je rekao da će SAD upotrebiti "mešavinu viđenih i neviđenih alata" da kazne Rusiju zbog navodnog izvršenja napada SolarVinds.

#Amerika

#Džozef Bajden