AKTUELNO

Vojvotkinja od Saseksa sugerisala je da je njenom i Harijevom sinu Arčiju palata uskratila pravo na prvo titulu princa i da je odluka protivna protokolu.Govorila je o svom šoku kada joj je rečeno da njen sin neće dobiti policijsku zaštitu jer nije imao titulu i ukazala da je odluka doneta zbog njegove mešovite rase.

Ona je bila uznemirena „idejom da prvi tamnoputi član u ovoj porodici ne bude oslovljavan na isti način kao što bi to bilo sa drugim unucima“.

- Nije njihovo pravo da mu to oduzmu - rekla je Megan Markl u intervjuu Opri Vinfri.

- Da li mislite da je to zbog njegove rase? – pitala je Vinfri.

- U onim mesecima kada sam bila trudna, otprilike u ovo isto vreme, vodili smo razgovor o njemu i rekli su da neće dobiti obezbeđenje, neće dobiti titulu. I, takođe, bilo je zabrinutosti i razgovora o tome koliko bi njegova koža mogla da bude tamna kada se rodi – ispričala je Megan Markl.

Ali, da li je rasizam, kako je ukazala vojvotkinja od Saseksa, uzrok toga ili je u pitanju nešto drugo.

Prema protokolima koje je Džordž V uspostavio pre više od 100 godina 1917. godine, deca i unuci jednog suverena imaju automatsko pravo na titule njegovo kraljevsko visočanstvo i princ ili princeza, piše "Gardijan".

U vreme kada se Arči rodio, bio je praunuk suverena, a ne unuk.

Deklaracija Džordža V navodi: „Unuci sinova bilo kog takvog suverena u direktnoj muškoj liniji (osim najstarijeg živog sina najstarijeg sina princa od Velsa) imaće i uživaće u svim prilikama stil i titulu od dece vojvoda ovog carstva “

Prema tome, Arči će imati pravo na titule kada princ Čarls stupi na presto.

Foto: Tanjug AP/Joe Pugliese/Harpo Productions via AP

Deklaracija Džordža V znači da je samo princ Džordž, kao praunuk monarha po direktnoj liniji nasledstva prestola, prvobitno imao pravo da bude princ, jer je najstariji sin najstarijeg sina princa od Velsa .

Kraljica je ipak uskočila uoči Džordžinog rođenja i izdala patente kako bi deci vojvode i vojvotkinje od Kembridža dala titule princa i princeze.

Ali oni su deca budućeg monarha, dok Arči nije. Njegov otac Hari je tek šesti u redu do trona, a padaće i niže, ako Vilijam i Kejt budu imali više dece, a i kako Džordž, Šarlot i Luis budu imali svoju decu.

U vreme Arčijevog rođenja, objavljeno je da je par odlučio da on treba da ima titulu gospodar Arči Mountbaten-Vindzor –prezime koje je kraljevska porodica usvojila sastoji se iz prezimena princa Filipa i prezimena Vindzor koje je usvojio Džordž V.

Sugerisano je da je to zato što par želi da se na Arčija gleda kao na normalnog, bez tereta da bude princ.

Foto: Twitter.com/@scobie

Ali Megan je jasno stavila do znanja da to nije slučaj.

- Nismo to mi odlučili - rekla je.

Na pitanje da li joj je važno da Arči bude princ, odgovorila je: „Ako to znači da će biti bezbedan, onda naravno.“

Članovi proširene kraljevske porodice takođe nemaju automatsko pravo na policijsko obezbeđenje, o čemu kraljevska porodica nikada ne raspravlja. To je odluka doneta sa porodicom, Ministarstvom unutrašnjih poslova i metropolitanskom policijom.

#Megan Markl | Meghan Markle