AKTUELNO

Posle jučerašnjeg šokantnog predloga iz Brisela da "kovid pasoši" važe samo za vakcinisanje cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), otvorilo se novo, veliko pitanje - kako će u zemlje članice EU putovati oni građani Srbije koji su se vakcinisali ruskom ili kineskom vakcinom, a koje ovakvo odobrenje nemaju i pitanje je da li će i kada da ga dobiju.

Podsetimo, rešenje za uvođenje takozvanih kovid pasoša za slobodno kretanje unutar Evropske unije, a koji će biti zvanično predložen 17. marta, odnosiće se samo za vakcinisanje cepivima koje je odobrila EMA.

Navedeni razlog je taj što neodobrene vakcine neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta. Ovu vest juče je preneo "Juronjuz", a te navode potvrdila je Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji.

Podsetimo i na to da su evropski regulatori do sada odobrili vakcine kompanija Fajzer/Bajontek, AstraZeneke, Moderne i Džonson i Džonson. Dakle, na toj listi nema ruske kao ni kineske vakcine, koju je najveći broj građana Srbije i primio.

Iako se ovaj predlog odnosi na slobodno kretanje unutar Unije, postavlja se pitanje kako bi takva odluka, ukolio bude izglasana za tri dana, uticala na putovanje naših građana, naročito pred početak letnje sezone i razmišljanja o omiljenoj destinaciji Srba za koju je većina prošle godine bila uskraćena - Grčku.

Kakva su trenutna predviđanja i kolike su šanse da ovaj predlog zaživi za "Blic" govori predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić, dugogodišnji poznavalac turističkih prilika kod nas i u svetu.

Foto: Unsplash.com

- Ne verujem da će ovaj predlog biti usvojen. Iz prostog razloga što je većina evropskih zemalja pretrpela ekonomsku krizu, te bi zabranom ulaska državljana Kine, Rusije pa i državljana drugih zemalja, samo dodatno slabila u ekonomskom smislu - smatra on.

Kako dalje kaže, sve i da se usvoji ovaj predlog, neke zemlje poput Grčke i Bugarske će verovatno biti izuzete, jer one imaju najveći turistički prihod upravo od zemalja koje nisu članice EU.

Seničić navodi i jednu važnu činjenicu koja će verovatno imati bitnu ulogu u donošenju ove odluke, a to je da sada već pet zemalja Evropske unije (Mađarska, Rumunija, Slovačka, Bugarska, i Hrvatska) koristi ili su pregovori u toku o nabavci i drugih vakcina, a ne samo onih koje je prihvatila EU.

- Smatram da nema potrebe za širenjem panike među ljudima, mali su izgledi da do usvajanja ovog predloga zaista dođe. Ali, ako se to zaista desi, nakon ovakve ekonomske krize koja je pogodila ceo svet, to bi bila zaista loša odluka - smatra Seničić.

Najnoviju vest o "kovid pasošima" juče su objavili i grčki mediji. Informacija je odmah podeljena i na grčkim Fejsbuk grupama na srpskom jeziku, koje prenose najnovije vesti iz te zemlje, a koju administriraju naši ljudi. Oni u Grčkoj i žive i bave se turizmom, te vrlo dobro poznaju prilike.

Tako je jedna od administratora Fejsbuk grupe "Live from Greece" Ivana Stanojević podelila informaciju da je juče ujutru grčka novina "Protohema" objavila vest, odnosno nagađanje kako će se po direktivi EU u Grčku primati potvrde o vakcini samo onih proizvođača odobrenih od te zajednice, što automatski isključuje kineske i ruske vakcine.

Pogubno za sever Grčke

I ona naglašava da ta odluka nije konačna, i da će se o svemu raspravljati 17. marta. Ipak, kako navodi u svom postu, u sredu je bila održana sednica članova Udruženja hotelijera, kojoj je i ona prisustvovala, a diskutovalo se i o ovom najnovijem predlogu za "kovid pasoše". Ono što je činjenica, jeste da bi takva odluka bila pogubna za sever Grčke.

Foto: Pixabay.com

- Budući da nema zvaničnog saopštenja sve je još na nivou nagađanja, a svakako niko od hotelijera ne veruje da će ruska biti izuzeta uopšte, pre svega zbog toga što Rusi predstavljaju jedno od bitnijih tržišta u zemlji, a takođe se nadaju da će isto biti i sa kineskim - napisala je Stanojevićeva.

Na ovu šokantnu vest iz Brisela juče je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je građanima Srbije poručio da "nema potrebe da brinu".

- Neka se građani Srbije ne brinu. Trebalo bi da putuju bez ikakvih problema - rekao je on.

Vučić je naglasio da će i sam primiti kinesku vakcinu Sinofarm, i dodao da će se u Srbiji proces imunizacije dodatno ubrzati.

- Sa druge strane to će nam omogućiti ubrzan razvoj i pokazati da je Srbija slobodna zemlja, koja nikoga ne ograničava. Ne treba meriti po boji zastave, da li vam se vakcina sviđa. Želim da verujem da niko u Evropi ne razmatra ozbiljno tu odluku. Ako je pak donesu, razumećemo njihovu poruku i to šta misle i o nama, i o našem regionu - rekao je Vučić.

#Kovid pasoš