AKTUELNO

Egipatska uprava Sueckog kanala u subotu uveče saopštila je da 321 brod sada čeka da prođe vitalnom trgovinskom rutom, jer ga je u utorak blokirao masivni kontejnerski brod koji je dijagonalno zaglavljen preko plovnog puta.

Blokada je zaustavila trgovinu za više od 400 miliona dolara na sat dok se međunarodne spasilačke ekipe i američki vojni stručnjaci pridružuju naporima za ponovno iskrcavanje broda od 400 miliona i 200. 000 tona, koji je zapeo nedugo nakon ulaska u kanal.

Novi video snimak koji je snimio satelit u svemiru prikazuje tegljače i radnike koji pokušavaju da oslobode gigantski teretni brod zaglavljen u egipatskom Sueskom kanalu.

Tegljači koji su radili na ponovnom isplovljavanju broda uspeli su u subotu da premeste pogođeni kontejnerski brod na 29 metara, a bageri su ranije uspeli da oslobode propelere od nanosa koji je od utorka lepeo plovilo za obalu Sueckog kanala.

Foto: Tanjug AP/©Maxar Technologies via AP

Video, koji je snimila kompanija Planet Labs Inc, snimio je rad oko Ever Given-a, uključujući bagere, tegljače i napore oko kopanja duž kanala.

Evropska svemirska agencija objavila je u petak i svemirske slike zastoja brodova koji čekaju da prođu Suec.

Dva sueska pilota bila su na brodu u trenutku kada se nasukao i zvaničnici su za to okrivili jak vetar i peščanu oluju, iako je admiral Osama Rabi, predsednik uprave Sueckog kanala, rekao da su tehničke ili ljudske greške mogle doprineti.

„Kada su u pitanju velike nesreće poput ove, uzrok je uvek više. Istraga bi mogla otkriti ljudsku grešku ili tehničku grešku “, rekao je u subotu.

Nijedna formalna istraga o tome kako se dogodila nesreća neće započeti pre nego što se brod isprazni i promet se normalizuje, rekao je on.

Na konferenciji za novinare u petak u Japanu, Iukito Higaki, predsednik kompanije Shoei Kisen, koja je vlasnik kompanije Ever Given, rekao je da nema znakova oštećenja njegovih motora i instrumenata.

#Suecki kanal