AKTUELNO

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je izjavio da konačna odluka u vezi sa vladinim ovlašćenjima treba da bude doneta ove godine.

"Tokom ove godine ćemo morati da donesemo konačnu odluku o ovlašćenjima predsednika, vlade, parlamenta, guvernera", rekao je Lukašenko na sastanku na kojem se razgovaralo o preraspodeli ovlašćenja između državnih organa, a prenosi ruska agencija Tass.

Ranije je beloruski Savet ministara pripremio paket predloga za proširenje ovlašćenja vlade i vladinih organa.

"Pažljivo sam ih proučio. Moj prvi predlog je da ih ne pročitate brzo i neselektivno. To bi trebalo da bude evolucioni proces. Moramo da završimo taj proces pre nego se nacrt novog Ustava nađe na referendumu", istakao je Lukašenko.

Usred protesta u Belorusiji, koji su započeli nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora održanih 9. avgusta prošle godine, Lukašenko je izjavio da Ustav zemlje treba izmeniti, navodeći da je spreman da podeli neka od svojih ovlašćenja sa drugim granama vlasti.

Prema njegovim rečima, nacrt novog Ustava Belorusije biće izrađen ove godine, da bi početkom 2022. godine bio spreman za nacionalnu diskusiju.

#Aleksandar Lukaševič

#Belorusija

#ovlašćenja