AKTUELNO

Jedan od najbogatijih Britanaca pronađen je mrtav u svom domu, a njegova supruga se bori za život.

Ser Ričard Leksington Saton (83) pronađen je sinoć oko 21:00 i imao je ubodne rane na telu. Njegova supruga je povređena i prebačena je u bolnicu.

Nakon ispitivanja svedoka, policija je krenula u potragu za Rendž Roverom. Tokom noći i jutra pratili su automobil kroz četiri okruga, dužim od 160 kilometara, pre nego što su zaustavljeni u okrugu Hamersmit u zapadnom Londonu.

Policija je uhapsila 34-godišnjaka zbog sumnje da je izvršio ubistvo, piše britanski Tajms. Muškarac je prebačen u bolnicu zbog povreda koje nisu opasne po život, a policija veruje da je osumnjičeni poznavao žrtvu.

Bogatstvo ser Satona, čija porodična plemićka titula datira iz vremena kralja Džejmsa I, procenjuje se na oko 301 milion funti. Pored imanja Murhil od gotovo dva miliona kilograma u Dorsetu, gde je pronađen mrtav, Saton je posedovao i hotel Šeraton Grand sa pet zvezdica, luksuzni hotel Atenaum u Pikadiliju i nekoliko farmi. Procenjuje se da on i njegova porodica poseduju ukupno oko 3.000 hektara zemlje širom Velike Britanije.

Sandej Tajms nedavno je Sir Satona svrstao na 435. mesto britanske liste najbogatijih ljudi.

83-godišnji milioner razveden je od prve supruge, Italijanke Fiame Saton, sa kojom ima dvoje dece, sina Dejvida (61) i ćerku Kerolin (55), kao i petoro unučadi.

Navodno je živeo na imanju sa svojom drugom suprugom Em Šrajber, koja se trenutno bori za život nakon zadobivenih povreda.

"Sir Ričard je bio brižan, darežljiv i topao porodični čovek koji se iskreno brinuo za one koji su radili za njega, kao i za članove njegove šire porodice", rekao je njegov portparol.

"Satoni tamo žive. Imaju dvoje odrasle dece i unuke. To je užasno. Nisam mogao ni da zamislim da se tako nešto može dogoditi. Oni su divni ljudi", rekao je jedan od komšija za Dejli Mejl.

Još jedan lokalni farmer potvrdio je da je helikopter satima kružio iznad imanja.

"Sinoć sam video helikopter iznad kuće i hitnu pomoć. Ljudi koji tamo žive su stari engleski zemljoposednik i njegova supruga", rekao je jedan od komšija.

Lokalni poslanik Simon Hoare pokojnika je opisao kao "pravog gospodina".

"Poznavao sam ga i pre nego što sam postao poslanik, jer je moja kompanija radila na njegovom imanju pre mnogo godina", rekao je konzervativni poslanik. "Bio je šarmantan čovek, imao je vrlo dobar smisao za humor, bio je politički pronicljiv i genijalan. Bio je slika i prilika gospodina."

"Ovo nije nešto što biste očekivali da se dogodi u Severnom Dorsetu ili nešto na šta smo ovde navikli. Nadam se da će lekari spasiti povređenu ženu jer je jedno ubistvo šokantno, ali dvostruko ubistvo bi bilo zastrašujuće", dodao je Hoare.

Policija nije dala puno detalja, samo je rekla da je pokrenula "potpunu istragu".