AKTUELNO

U Evropskoj komisiji kažu da rade na predlogu koji bi promenio trenute preporuke kojima su zabranjena neesencijalna putovanja građana Zapadnog Balkana u EU.

U Briselu podsećaju da su u EU u cilju suzbijanja pandemije i širenja novih sojeva virusa Kovid-19 trenutno na snazi restrikcije koje se odnose na nebitna putovanja u EU i koje važe i za zemlje Zapadnog Balkana.

-Radimo na promeni ovih preporuka. EK radi na novom predlogu kako bi došlo do promene situacije za putnike iz zemalja Zapadnog Balkana, kaže portparol EK Adalber Janz.

Janz naglašava da se na ovom predlogu radi paralelno sa već predstavljenim predlogom o izdavanju digitalnih zelenih sertifikata, kako za garađane EU, tako i za građane trećih zemalja koji legalno borave u EU.

-U ovom trenutku digitalni sertifikati (planirani za leto) ne menjaju činjenicu da su u EU na snazi restrikcije koje se odnose na nebitna putovanja u EU, upozorava Janz.

Iz Evropske komisije su ranije poručili da se radi na tome da digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da olakšaju slobodu kretanja unutra EU, postanu operativni pred početak leta. Planirano je da se evropski sertifikati o vakcinaciji bilo kojom vakcinom protiv Kovid-19, o posedovanju PCR testa ili antitela prošire i na građane trećih zemlja, a da se na srednjoročnom nivou radi na međusobnom priznavanju sertifikata između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

#Brisel