AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je smenjeni direktor Federalnog istažnog biroa (FBI) pred Kongresom rekao mnoge stvari "koje prosto nisu istinite".

Tramp je rekao da je Komi potvrdio mnoge stvari koje je on rekao, ali da je glavna stvar s Komijevog svedočenja da Tramp nije bio u dosluhu s Rusijom tokom predizborne kampanje, kao i da nije ometao pravdu, zbog čega bi eventualno mogao biti opozvan.

Predsednik SAD je rekao i da je Komi na svedočenju potvrdio da je on izvor procurelih informacija o njihovim razgovorima.

Foto: Tanjug AP

- Nije bilo dosluha, nije bilo ometanja, on je davao informacije, ali želimo da se vratimo vođenju napše velike zemlje - rekao je Tramp na konferenciji za novinare s rumunskim predsednikom Klausom Johanisom.

Komi je juče rekao da ga je Tramp smenio kako bi uticao na njegovu istragu mešanja Rusije u predsedničke izbore u SAD i povezanosti Trampovog izbornog štaba s ruskim vlastima.

- Moja je procena da sam smenjen zbog istrage (o ulozi Rusije). Smenjen sam da bi se promenio način na koji je (ta) istraga bila vođena. To je veoma krupna stvar - rekao je pod zakletvom Komi pred Odborom američkog Senata za obaveštajna pitanja, tokom svedočenja koje bi moglo da utiče na Trampov predsednički mandat.

Pročitajte još: TILERSON: Blokada Katara OMETA BORBU protiv Islamske države

Komi je takođe optužio Trampovu administraciju da je "naprosto" širila "laži" o njemu i FBI posle njegove iznenadne smene 9. maja, i da je "oklevetala" njega i "što je još važnije" FBI, kao i da je Trampova administracija tvrdila da je u Birou vladao haos dok je Komi bio direktor.

Bivši šef Biroa kazao je da je svoje beleške o privatnim sastancima s Trampom ranije objavio novinar kojem ih je on dostavio preko svog bliskog prijatelja.

#Donald Tramp

#Džejms Komi

#FBI

#Svedok

'