AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Ukaz o primeni kontramera protiv država koje su protiv Rusije preduzele neprijateljske postupke.

Dokument je objavljen na sajtu Kremlja i, kako se precizira, Ukaz je donet u cilju zaštite interesa i bezbednosti Rusije, prenosi Sputnjik.

Prema tom dokumentu, ograničava se zaključivanje radnih ugovora i drugih sličnih ugovora između diplomatskih predstavništava, konzularnih predstavništava, predstavništava državnih organa stranih država koje su preduzele neprijateljske akcije protiv Rusije i fizičkih lica na teritoriji Rusije.

Predsednik je naložio vladi da sastavi spisak neprijateljskih zemalja, kao i da odredi broj fizičkih lica s kojima diplomatska predstavništva tih država mogu da zaključe ugovore.

Ugovori koji se odnose na fizička lica kojima se premašuje kvota koju odredi vlada biće raskinuti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da se mere tiču diplomatskih predstavništava a ne poslovnih krugova i investitora.

Sputnjik podseća da su prvo SAD proglasile deset ruskih diplomata personama non grata, a odmah zatim je to učinila i Poljska proteravši troje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Varšavi. Njima se pridružila i Velika Britanija.

Nakon toga, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine.

Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene i uzvratila proterivanjem čeških diplomata.

Eskalacija na relaciji Prag-Moskva se nastavila kada je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek zahtevao 21. aprila da Rusija proterane češke diplomate vrati u Moskvu, preteći da će u suprotnom smanjiti broj osoblja ruske ambasade na pet diplomata.

Pošto nije dobila pozitivan odgovor Rusije na svoj zahtev, Češka je zvanično najavila smanjenje broja zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu, dajući rok do kraja maja.

Sa Češkom se solidarisale baltičke države koje su takođe proterale ruske diplomate.

#Vladimir Putin