AKTUELNO

U Indiji je u protekla 24 sata potvrđeno 346.786 novih slučajeva korona virusa, pokazuju današnji podaci indijskog ministarstva zdravlja.

Indija tako treći dan beleži svetski rekord u broju novozaraženih, dok prebukirane bolnice širom zemlje traže pomoć u kiseoniku, navodi Rojters. Indija je u četvrtak premašila rekord SAD od 297.430 obolelih od korona virusa u jednom danu i postala globalni epicentar pandemije.

Vlada je angažovala vojne avione i vozove za dopremanje kiseonika iz drugih krajeva zemlje do Nju Delhija, a lokalni mediji izvestili su o novim smrtnim slučajevima zbog nedostatka kiseonika.

U protekla 24 sata od korona virusa umrle su 2.624 osobe, sto je najviše od početka pandemije. Krematorijumi u Nju Delhiju saopštili su da su popunjeni i zamolili porodice žrtava da čekaju.

Indija, koja ima oko 1,3 milijarde stanovnika, do sada je registrovala ukupno 16,6 miliona slučajeva korona virusa, a 189.544 osobe su umrle. Više potvrđenih slučajeva infekcije imaju samo SAD.

Pojedini zdravstveni stručnjaci smatraju da je do porasta broja novozaraženih doddlo zbog ukidanja ograničenja i dozvoljavanja održvanja velikih skupova, a drugi smtraju da bi razlog velikog borja novoinficiranih mogla biti indijska varijanta virusa, koji je izolovan u toj gusto naseljenoj zemlji.

#Indija

#novozaraženi