AKTUELNO

Američki zdravstveni stručnjaci poručili su da potpuno vakcinisane osobe više ne moraju da nose maske na otvorenom, osim ako nisu okruženi većim brojem nepoznatih osoba.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su danas nove smernice, koje su još jedan korak ka daljoj normalizaciji života, a tokom većeg dela prošle godine građanima SAD je savetovano da nose maske na otvorenom ako su međusobno udaljeni manje od 5 metara, prenosi Tanjug.

AP prenosi da promena u uputstvima zdravstvenih zvaničnika dolazi pošto je više od polovine odraslih Amerikanaca dobilo najmanje jednu dozu vakcine protiv virusa korona, a više od trećine je potpuno imunizovano.

U uputstvu CDC-a se navodi da ljudi koji su potpuno vakcinisani ne moraju da nose maske tokom aktivnosti na otvorenom prostoru kada su sami ili sa članovima svog domaćinstva, a takođe mogu ići bez maske i na manja okupljanja na otvorenom sa potpuno vakcinisanim ljudima.

CDC ima za nevakcinisane osobe sasvim drugačija uputstva i za one koje tek treba da prime obe doze preporučuje da nose maske na svim skupovima na otvorenom koji uključuju i druge nevakcinisane ljude, a takođe bi trebalo da nastave da koriste maske i u baštama restorana.

Zajednička poruka i jedinima i drugima je da bi trebalo da nastave da nose maske na masovnim skupovima poput priredaba na otvorenom, koncerata ili sportskih događaja, saopštio je CDC.

Takva preporuka odnosi se i na zatvorene javne prostore, poput frizerskih salona, restorana, tržnih centara, muzeja ili bioskopa.

#Amerika

#Vakcina