AKTUELNO

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da je, prema poslednjim informacijama, broj žrtava u stampedu na verskom obredu u mestu Maunt Meron porastao na 45, i da među žrtvama nema srpskih državljana.

Nikolić je rekao da među stradalima ima i dece, kako je nagovestio državni sekretar izraelskog ministarstva zdravlja Šezdri Levi.

Objavljena su imena stradalih, a broj poginulih je, na žalost, porastao na 45. Premijer Benjamin Netanjahu je obećao temeljnu istragu, naglasivši da je policija sprečila čak i veću tragediju – izjavio je Nikolić za Javni servis.

Dodao je da među ultra religioznom populacijom, inače, nema puno srpskih državljana, ali dodaje da se za svaki slučaj, “sve proverava temeljno i detaljno”.

Počasni konzul Aleksandar Nikolić kaže da je ovo jedna od najtežih tragedija u istoriji Izraela, kada se izuzmu one prouzrokovane terorističkim ili ratnim dejstvima.

Navodi da je komandant policijskih snaga za severni distrikt, Šimon Lavi, preuzeo punu odgovornost i da je svima već potpuno jasno da interna istraga ovog puta neće biti dovoljna, kao ni ona Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

Foto: Tanjug/AP/David Cohen/JINIPIX

Ono što se iskristalisalo za sada je da su za nesreću odgovorne niske, gvozdene barijere koje je postavila policija kako bi kanalisala prohod hodočasnika – rekao je Nikolić.

Inače, tragediju je, prema njegovim rečima, izazvalo klizanje hodočasnika, kako na stepenicama tako i na nagibu kod ulaza u hodočasno mesto.

U tom uskom nagibu hodočasnici su bili sprečeni pregradama da se spasu od pada, kao i provizornim zidom koji ih je delio od planinskog ponora- rekao je Nikolić.