AKTUELNO

Japan će proglasiti vanredno stanje u još tri prefekture koje su jače pogođene pandemijom kovid-19, izjavio je danas ministar ekonomije Jasutoši Nišimura, što je iznenađujući potez koji pokazuje koliku bojazan izaziva širenje virusa.

Hokaido, Okajama i Hirošima će se od nedelje priključiti Tokiju, Osaki i još četiri prefekture koje su već uvele vanredno stanje do 31. maja, rekao je Nišimura, koji je takođe na čelu tela za sprovođenje mera protiv korona virusa, preneo je Rojters.

Vlada je prvobitno predložila ''poluvanredno stanje'' za još pet prefektura.

-Bilo je raznih pogleda tokom sastanka s medicinskih stručnjacima. Na osnovu tih revizija, povukli smo prvobitan plan i izašli sa aktuelnim, a onda i dobili odobrenje - izjavio je Nišimura.

Japan se bori s povećanjem broja infekcija zbog zaraznijih sojeva kovida, samo deset nedelja pre početka Olimpijskih igara.

Sa najnovijim merama, 19 od 47 prefektura u Japanu, koje pokrivaju oko 70 odsto populacije, biće pod restriktivnim merama, uključujući zatvaranje ugostiteljskih objekata do 20.00 i zabranu služenja alkohola u kafićima i restoraima.

Eksperti dodaju da su medicinski resursi na ivici, pošto je vakcinaciona kampanja jedna od najsporijih među razvijenim zemljama, jer je vakcinisano dosad svega tri odsto stanovništva, pokazuju podaci Rojtersa.

#Japan