AKTUELNO

Švajcarska će najverovatnije biti domaćin samita ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog kolege iz SAD Džozefa Bajdena u junu, objavio je "Komersant" pozivajući se na izvore iz ruske vlade.

Bajden, koji je u martu rekao da je mislio da je Putin "ubica", što je izazvalo Moskvu da povuče ambasadora iz Vašingtona na konsultacije, rekao je da bi voleo da razgovara sa Putinom tokom planirane posete Evropi sledećeg meseca, prenosi Rojters.

Bela kuća je saopštila da bi razlike između Vašingtona i Moskve trebalo da budu rešene pre susreta, a Kremlj je odgovorio da razmatra mogućnost održavanja susreta.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Entoni Blinken će se susresti kasnije ove nedelje na Islandu, što će biti razgovor na najvišem nivou između Moskve i Vašingtona otkako je Bajden preuzeo funkciju predsednika 20. januara.

Očekuje se da ćese tokom sastanka Lavrova i Blinkena razgovarati o pripremama za potencijalni susret dva predsednika.

Bajden je predložio da se razgovori sa Putinom održe 15. i 16. juna u nekoj evropskoj zemlji, izvestio je moskovski "Komersant" prošlog meseca.