AKTUELNO

U kabini je u trenutku nesreće bilo najmanje 15 ljudi.

Najmanje 13 osoba poginulo je danas u padu kabine žičare u Italiji u blizini jezera Mađore, dok se dvoje dece nalazi u kritičnom stanju u bolnici, prenose italijanski mediji.

U kabini je u trenutku nesreće bilo najmanje 15 ljudi, prenosi La Repubblica.

Foto: Tanjug AP/Italian Vigili del Fuoco Firefighters

Dvoje dece je u teškom stanju helikopterom prevezeno u bolnicu u Torinu, od kojih je jedno dete (9) smešteno na intenzivnu negu.

Ono je intubirano i bilo je podvrgnuto šestominutnoj masaži srca po dolasku u bolnicu.

Foto: Tanjug AP/Italian Vigili del Fuoco Firefighters

Drugo dete (5) je zadobilo teške povrede glave i prelome nogu. Mediji prenose da je bilo u svesnom stanju kada su ga vozilom prebacili od helikoptera do bolnice.

Prema rečima svedoka, kabina se brzo vratila unazad, a zatim se u visini pilona otkotrljala i pala.

Mediji prenose da je kabina pala na jednoj od najviših mogućih tačaka. Nagađa se da se radilo o visini od stotinak metara.

- Kabina žičare pala je s relativno visoke tačke i završila na tlu u podnožju velike šume. Kabina je u potpunosti prignječena pa je pad očigledno bio značajan - rekao je Valter Milan iz Alpine Rescuea.

Uzrok incidenta i dalje je nejasan, ali lokalni izveštaji sugerišu da je nosivi kabl koji je prevozio vozilo možda propao na oko 300 metara od vrha planine.

Do nesreće je došlo kada je popustio nosivi kabl, i to u trenutku kad je kabina bila gotovo stigla do vrha. Žičara je zatvorena 2014. godine zbog generalnog remonta i ponovo je otvorena dve godine kasnije. Radovi su koštali četiri miliona evra.

Na fotografijama i snimcima vidi se strm teren sa kojim su se suočili spasioci nakon nesreće.

Žičara povezuje grad Stresa, na obali jezera Mađore, i planinu Motarone, u regiji Pijemont na severu Italije.

#Italija

#Nesreća

#žičara