AKTUELNO

Irena je uhapšena i osuđena na smrt, a onda se dogodio šokantan preokret.

Irena Sendler je rođena 1920. godine u Varšavi. Otac ju je naučio mnogim stvarima, a najvažnija od njih je da pomogne ljudima u nevolji.

Prateći stope svog oca koji je bio lekar, školovala se za medicinsku sestru. Kasnije je postala socijalna radnica, koja se između ostalog brinula da obezbedi siromašnima hranu i odeću.

U tom periodu, već je počelo proganjanje Jevreja širom Evrope.

Tokom Drugog svetskog rata, nacisti su formirali jevrejski geto u Varšavi. Tu je bilo smešteno preko 400 hiljada ljudi, koji su svakodnevno živeli na ivici smrti.

Irena je bila duboko zabrinuta za te ljude, pa je rešila da pokuša da im pomogne. Pridružila se organizaciji ,,Zegota,” koja je spasavala Jevreje. Iako je rizikovala život, Irena je bez razmišljanja krenula u akciju.

Foto: Printscreen YouTube/Armapedia

Sa dve prijateljice, pomagala je deci iz geta. Međutim, mnoge jevrejske porodice su odbile da povere svoju decu nepoznatoj ženi.

Geto je bio dobro čuvan, pa je morala da se dovija kako bi pomogla deci.

Jedan od načina je bio da izmisli da je dete bolesno, kako bi ga povela u bolnicu.

Kako su čuvari geta pooštrili kontrolu, iznosila je decu u mtrvačkim sanducima, kontejnerima za smeće, koferima. Deca je ostavljala na čuvanje dobrim poljskim porodicama, u sirotištima i crkvama. Posle rata, njeni spiskovi su poslužili da se deca vrate retkim preživelim roditeljima.

Gestapo ju je uhapsio 1943. godine i osudio na smrt. Njeni prijatelji iz pokreta su potplatili nemačke stražare i tako je spasili smrti.

Umrla je 12. maja 2008. godine.

Autor:

#mrtvački sanduk