AKTUELNO

Mandatar za sastav francuske vlade Eduar Filip danas bi trebalo da saopšti imena novih ministara, saopštili su izvori bliski Jelisejskoj palati.

Filip, koji je bio premijer posle pobede Emanuela Makrona na predsedničkim izborima 7. maja, u ponedeljak je ponovo dobio mandat da formira vladu posle parlamentarniih izbora održanih u dva kruga, 11. i 18. juna.

Prema proceduri nakon izbora, Filip je "predao ostavku svoje vlade" predsedniku Emanuelu Makronu "koji je ostavku prihvatio", a odmah zatim ponovo imenovao Filipa za premijera.

Pozivajući se na izbore bliske Jelisejskoj palati, pariski list Mond je naveo da će Filip najaksnije danas do 18.00 saopštiti novi sastav vlade.

Mond je dodao da će do tada državna ustanova za transparetnost proveriti fiskalno stanje budućih ministara i da li postoji eventualni sukob interesa.

U novoj vladi neće biti doskorašnji ministar za teritorijalnu koheziju Rišar Feran, jer je predmet preliminarne istrage o aferi poslovanja s nekretninama, prema kojoj je njegova partnerka koristila jefitnije cene zakupa dok je Feran bio na čelu jednog osiguravajućeg društva.

Pročitajte još: NOVI POKUŠAJ TERORISTIČKOG NAPADA U BRISELU: Neutralisana osoba opasana eksplozivom! (UŽIVO)

Feran, blizak Makronu, prihvatio je da bude predsednik poslaničke grupe vladajuće centrističke Republike u pokretu koja je osvojila veliku većinu u parlamentu.

Ostavku je podnela i ministarka odbrane Silvi Gular zbog istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava Evropskog parlamenta.

Silvi Gular, jedna od najistaknutijih žena u kabinetu predsednika Emanuela Makrona, rekla je da podnosi ostavku, jer ne želi da istraga naškodi Makronovim naporima da očisti politiku od korupcije.

Sa velikom većinom u parlamentu Makron (39) će sada imati odrešene ruke da sprovede obećani program, socijalno-liberalne reforme kao što je moralizacija političara od kojih zahteva besprekornost, reforma radnog zakonodavstva i smanjenje javnog deficita.

#Francuska

#Vlada

'