AKTUELNO

Istražitelji u tovaru banana, koji je iz Ekvadora išao ka Sloveniji, našli drogu vrednu 100 miliona evra

Malteška policija pronašla je 740 kilograma kokaina, vrednog 100 miliona evra, u kontejneru sa bananama, a istražitelji sumnjaju da je droga pripadala kavačkom klanu, odnosno slovenačkom ogranku čiji su članovi uhapšeni pre dve nedelje u Sloveniji.

Skriveni u kutijama

Kako prenosi Tajms of Malta, paketi sa drogom imali su neto težinu od po kilogram i bili su skriveni u kutijama sa voćem, a skeniranjem kutija uočena je razlika u gustini. - Droga je trebalo da dospe do Kopra, ali je, zahvaljujući istražiteljima, lanac šverca presečen na Malti. Zaplenjeno je 740 kilograma kokaina, čija bi vrednost na tržištu dostigla neverovatnih 100 miliona evra. Kontejner u kojem je droga nađena pristigao je iz Ekvadora, a krajnje odredište bila je Slovenija - prenose mediji i dodaju da je u pitanju kokain visoke čistoće.

Inspektori su pregledali čak 1.080 kutija banana, a u 37 kutija bio je sakriven nedozvoljeni tovar - pišu mediji.

Kako spekulišu, ovu pošiljku kokaina navodno je finansirao kavački klan, a droga je trebalo da se proda na teritoriji Austrije i Nemačke.

Uhapšeno 60 osoba

Slovenačka policija, podsetimo, prošlog meseca uhapsila je oko 60 osoba, za koje se sumnja da su od 2018. trgovali drogom i oružjem, i to kao ispostava kavačkog klana, na čijem su čelu odbegli Radoje Zvicer i uhapšeni Slobodan Kašćelan.

- Ovaj ogranak je navodno blisko sarađivao i sa klanom Veljka Belivuka, koji je bio ispostava "kavčana" u Beogradu. Istražitelji su otkrili da je slovenačka ćelija klana u Srbiju upumpala preko pet miliona evra od droge i oružja - podseća izvor.

#Malta

#Zaplena