AKTUELNO

Osmogodišnji Brajson Kliman napravio je neverovatan gest o kojem bruji javnost širom sveta, kada je prodao svoju najdragoceniju kolekciju sličica Pokemona kako bi spasao svog psa Brusa, nakon što mu je dijagnostifikovana smrtonosna bolest.

Naime, dečak je Pokemon sličice počeo da sakuplja još od svoje četvrte godine, i u kolekciji ih je imao na stotine, jer je to postala njegova opsesija, pa ih je tražio za svaki rođendan i Božić, da bi na kraju imao sličice uskladištene u kutijama za zaključavanje.

Međutim, velika ljubav prema sličicama pala je u zaborav onog trenutka kada se njegov pas Brus razboleo, te je mali Brajson odlučio da ih proda, i tako sakupi dovoljno novca za njegovo lečenje, piše "USA tudej".

- Njegove Pokemon karte su njegova najskuplja opsesija - rekla je dečakova majka za medije.

Neverovatan i nesvakiašnji gest malog Brajsona ujedinio je Ameriku, pa je pomoć za lečenje njegovog ljubimca počela da pristiže sa svih strana.

- Čini me srećnim to što su se svi okupili da pomognu - radosno je kazao dečak.

Dečak iz Libana koji žvi u Virdžiniji, godinama je želeo psa, te je u martu konačno i dobio četiri meseca staro štene crnog labradora. Ubrzo potom, dečak i životinja postali su nerazdvojni.

- Oni su najbolji prijatelji, i mnogo vole jedno drugo - rekla je Brajsonova majka.

Smrtonosni virus

Ipak, jednog dana, razigrani Brus postao je nešto tužniji i počeo da gubi na kilaži, kada mu je dijagnostifikovan parvo, zarazni virus koji može biti smrtonosan.

Veterinari su im rekli da će tretman za lečenje psa koštati 655 dolara za prva tri dana i upozorili da bi moglo da ih bude još, i tada su shvatili da možda neće imati dovoljno novca za Brusovo lečenje.

- Mama, ne želim da Brus umre, moliću se da mu bude dobro - govorio je tada Brajson, a onda je jednog dana došao iz škole sa razrađenim planom.

- Prodaću svoju kolekciju Pokemon sličica - kazao je tada osmogodišnji dečak.

Krenuo u akciju spasavanja

Majka je u početku bila pesimistična, međutim, već sledećeg dana njen suprug joj je poslao fotografiju njihovog sina kako sedi u dvorištvu sa drvenim natpisom "Pokemoni na prodaju", te se majka tada rasplakala.

Komšije u početku nisu znale šta je razlog prodaje, međutim, kada su shvatili da je po sredi humani gest, oduševili su se, i vest je ubrzo postala viralna.

Neki od njenih prijatelja u Mičigenu tražili su od nje da postavi GoFundMe za Brajson jer su živeli predaleko da bi lično podržali štand, što je ona i uradila. Kako se priča širila i kako su pristizale internet donacije, desetine su se poredale na Brajsonovom štandu. Prodajući svaku karticu za 5 do 10 dolara, dečak je sakupio 400 dolara za samo dva popodneva.

Uključile se i komšije

Neki od komšija su doneli svoje kolekcije Pokemon kartica i dali Brajsonu svoje kartice da dopuni svoju kolekciju. Drugi su donirali novac i zalihe pasa.

Dečakov deda, Dejvid Kol izjavio je za medije da je pomoć počelada pristiže i iz daleke Kine, Australije i Irske, a Brajson je čak pozvan i na Nacionalnu izložbu pasa u novembru, a kada su zaposleni u PokemonCo u Sijelti čuli za ceo događaj, poslali su dečaku pakete retkih Pokemonovih karata.

Do sada je GoFundMe prikupio više od 19.500 dolara. Sa viškom novca platili su troškove drugim porodicama koje nisu imale sredstava da negu svojih pasa.