AKTUELNO

Kineski rover "Džužong" poslao je seriju novih fotografija sa Marsa, uključujući "selfi".

Rover, koji je sleteo u maju, postavio je bežičnu kameru na tlo, a zatim se malo zakotrljao unazad kako bi zabeležio trenutak.

Desno od Džužonga je platforma na raketni pogon pomoću koje je ovo vozilo sa šest točkova uspešno sletelo na Mars.

Kineske zastave istaknute su i robotu i na platformi, piše BBC. Platforma se vidi na drugoj fotografiji koju je napravio rover.

Mogu se primetiti i rampa niz koju je Džužong morao da siđe kako bi došao do površine, kao i tragovi koje je ostavio u prašini prilikom okretanja.

Treća fotografija prikazuje horizont koji se vidi sa mesta sletanja.

Ovaj region poznat je kao Utopia Planitia - ogroman predeo na severnoj hemisferi Marsa.

Sve slike je objavila Kineska svemirska agencija na ceremoniji u čast uspeha misije rovera.

Utopia Planitia je kolosalni sliv dugačak više od 3.000 kilometara koji je nastao udarom.Naučnici se nadaju da će Džužong služiti bar 90 marsovskih dana.Robot veoma liči na vozila Američke svemirske agencije (NASA) Spirit i Oportjuniti iz 2000-tih, a težak je oko 240 kilograma.

Visok jarbol nosi kamere koje služe za fotografisanje i kao pomoć pri navigaciji.Uz pomoć pet dodatnih instrumenata, robot će istraživati mineralogiju kamenja i prirodu okruženja, uključujući vremenske prilike.Kao i američki roveri, Džužong ima laser kojim seče kamenje, zbog ispitivanja hemijske strukture, kao i radar koji traži podzemne vode.