AKTUELNO

SAD su se vratile kao kooperativni lider slobodnog sveta, rekao je u subotu francuski predsednik Emanuel Makron tokom sastanka sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u okviru samita G7, koji se održava na jugoistoku Engleske.

Na pitanje da li se Amerika vratila, Bajden se okrenuo prema Makronu i rekao da bi to trebalo pitati francuskog lidera, prenosi Rojters.

- Da, definitivno - kazao je Makron.

Britanska agencija ocenjuje da Makronove reči potvrduju i ono što je britanski premijer Boris Džonson nešto ranije rekao za američkog lidera, pozdravivši Bajdena kao "veliki dah svežeg vazduha".

Ni Makron ni Džonson nisu povukli eksplicitnu paralelu između Bajdena i Trampa, iako su obojica izričito pohvalili Bajdenov kooperativan ton.

- Sjajno je imati američkog predsednika koji je deo kluba i veoma je spreman na saradnju. Ono što Vi demonstrirate je to da liderstvo predstavlja partnerstvo - dodao je Makron.

Bajden je potom dodao da se slaže sa Makronom.

- SAD su se vratile, kao što sam to rekao i ranije. Mislim da stvari idu dobro, i kao što mi to kažemo u SAD, na istoj smo strani - kazao je Bajden.

Američki lider je kazao da SAD pridaju veliki značaj koheziji unutar NATO i izrazio podršku EU, što je, kako dodaje Rojters, tokom svog mandata Tramp često kritikovao.

- Ja, kao prvo, smatram da je EU neverovatno snažan i živ entitet, što ima mnogo veze sa sposobnošću Zapadne Evrope ne samo da rešava svoja ekonomska pitanja već i da bude kičma i podrška za NATO - zaključio je Bajden.