AKTUELNO

Susret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena 16. juna u Ženevi neće biti prijateljski.

Za početak, Rusija je nedavno stavila SAD na svoju listu "neprijateljskih zemalja. Takođe, obe strane mesecima govore da je odnos dve zemlje "na dnu", a nikako nisu pomogli potezi američke administracije koja je uvela strožije sankcije Rusiji, zbog mnogih stvari, počev od situacije u Ukrajini pa do optužbi za mešanje u izbore, ali i to što su dva američka marinca sada u ruskim zatvorima od kojih je jedan osuđen na 16 godina zbog špijunaže.

Kao šlag na tortu bila je Bajdenova izjava u jednom intervjuu u kojoj je Putina nazvao "ubicom".

Ipak, dva lidera su pristala da se sastanu, a mnogi analitičari u Rusiji smatraju da je to napredak sam po sebi.

"Samit na kom će se sastati je simbolički važan - stavlja Rusiju na isti nivo kao što su i SAD, a za Putina taj simbolizam nije nevažan", rekao je BBC-u ruski analitičar Andrej Kortunov.

Sastanak se održava na početku Bajdenovog mandata, na njegovom prvom putu u inostranstvo u svojstvu predsednika SAD i na njegov zahtev a to su sve bonus poeni za Kremlj. Uz to, reč je o pravom samitu, a ne kratkom susretu na marginama nekog drugog događaja.

"Putin definitivno želi da bude izjednačen sa američkim predsednikom. On želi da bude poštovan, pod njegovim uslovima", dodaje analitičarka Lilija Ševcova, koja ističe i da Putinželi da "pokaže mačo mišiće i bude priznat kao član kluba".

Izbor Ženeve za samit podseća na sastanak iz perioda Hladnog rata između Ronalda Regana i Mihajla Gorbačova. Međutim, nema mnogo šansi da će ovaj novi sastanak dostići nivoe tog, istorijskog.

Bela kuća navodi da je njihov cilj "stabilan" i "predvidljiv" odnos sa Rusijom. Ali je Putinov manir uvek bio da ostavlja ljude da se pitaju i zaziru, još od ulaska njegovih "malih zelenih" na Krim 2014.

Bilo bi mnogo korisnije ako bi razumeli da je dijalog put iz ambisa. Ako ne budu razgovarali, Rusija će postati još nepredvidljivija, smatra Ševcova.

Proteklog vikenda Putin je za državnu TV rekao da postoje teme oko kojih može da sarađuje sa SAD, počev od kontrole nuklearnog naoružanja, zatim konflikta u Siriji i Libiji, ali i o klimatskim promenama. "Ako stvorimo mehanizme da radimo na tim temama, mislim da onda samit nije bio za džabe", rekao je Putin.

Analitičari iz Rusje smatraju da će Putin, koji je prethodnih meseci SAD označio kao neprijateljsku zemlju koja ne želi dobro Rusiji, ipak pokšati da "smiri strasti i spusti loptu", tim pre što ruska javnost nije preterano zainteresovana za spoljnopolitičke pobede usled gorućih unutarpolitičkih pitanja - ekonomije na primer.

Ono što Vladimir Putin svakao ne želi, ali je spreman i na to, je predavanje o ljudskim pravima - uključujući slučaj Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog političara, prvo otrovanog, a sada u zatvoru.

Moskovski sud nedavno je zabranio rad kancelariji organizacije Navaljnog presudom koja je lako mogla da se odloži do kraja samita. Ta presuda je bila poruka da će Putin nastaviti da goni disidente i da je to nešto što se Amerike ne tiče.

"Bajden će pevati svoju pesmu - svoju uvodnu reč o Navaljnom i ljudskim pravima; zatim će Putin reći da su SAD iste", predviđa Ševcova. "Ali činjenica da se ovaj sastanak održava znači da će nakon 'predstava' o ljudskim pravima preći na glavno jelo. A to je - učinimo nešto da smanjimo napetost", zaključila je ona.