AKTUELNO

Danas je u koordiniranoj policijskoj akciji širom Evrope uhvaćeno osam ljudi u vezi sa pokušajem dramatične pljačke zlatare u Veneciji 2017. godine.

Osam osumnjičenih uhapšeno je u Austriji, Estoniji i Finskoj i pripadaju bandi iz Estonije koja se specijalizovala za pljačku luksuznih evropskih zlatarnica, izvestio je AFP, pozivajući se na italijansku policiju.

U martu 2017. godine članovi bande aktivirali su dimne bombe na Trgu Svetog Marka u Veneciji, pokušavajući da skrenu pažnju javnosti i policije uoči upada u zlataru.

Ali pljačka je ostala samo pokušaj dok je jedan turista alarmirao obližnju policijsku patrolu, nakon čega su naoružani pljačkaši pobegli.

Na snimcima koje je objavila italijanska policija vide se osumnjičeni kako postavljaju dimnu bombu u podnožje zvonika na Trgu Svetog Marka i uspaničeni turisti koji beže sa lica mesta nakon što se gusti oblak dima počeo dizati.

Još jedna dimna bomba postavljena je u obližnjoj ulici.

U Austriji i na Korzici ukradeni dragulji vredni milion evra

Vest o hapšenjima objavljena je danas, nakon dugotrajne istrage koju je koordinirao Europol.

Policija kaže da su članovi bande odgovorni za tri slična pljačke na Korziki i Austriji 2016. i 2017. godine. Vrednost ukradenog plena procenjuje se na milion evra.

Među uhapšenima je i vođa bande, koji se skrivao u Finskoj. Italijanska agencija AGI navodi da je već osuđivan za pljačku, ali i ubistvo.