AKTUELNO

Poslanici ruske Dume, donjeg doma parlamenta, usvojili su danas zakon čiji je cilj jačanje suvereniteta zemlje u oblasti internet komunikacija, a pema kojem će američki tehnološki giganti biti u obavezi da otvore kancelarije u Rusiji do januara 2022. ili će se suočiti sa kaznenim merama.

Novi zakon, koji je usvojem posle trećeg čitanja u Dumi, zahteva od stranih veb sajtova koji u Rusiji imaju više od pola miliona korisnika dnevno da osnuju lokalnu podružnicu ili rusko pravno lice, prenosi Rojters.

Izostanak takvog zahteva trenutno omogućava stranim sajtovima da zvanično ostanu izvan ruske jurisdikcije, naveli su autori zakona.

Veb sajtovi koji ne budu poštovali novi zakon biće označeni kao neusaglašeni pretraživači, i mogu biti isključeni iz rezultata pretraživanja i zabranjeni za oglašavanje u Rusiji i za Ruse, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici parlamenta.

Predlog novog zakonskog akta treba da odobri gornji dom parlamenta i da ga potpiše predsednik Rusije Vladimir Putin, da bi imao snagu zakona.

Rusija je, kako navodi Rojters, proteklih meseci pojačala nadzor nad američkim IT kompanijama i od marta naovamo usporila internet saobraćaj Tvitera kako bi ga kaznila zbog toga što nije brisao sadržaje koje Moskva smatra zabranjenim.

#Rusija

#internet kompanije