AKTUELNO

Zemlja se takođe suočava i sa međunarodnim sankcijama, uvedenim zbog njenih nuklearnih programa.

Severnokorejski lider Kim Džong Un zvanično je priznao da se njegova zemlja suočava sa velikom nestašicom hrane. Mnogi se plaše da bi ova kriza mogla da preraste u onu id 1990-ih kada je veliki broj građana preminuo od gladi.

Obraćajući se sastanku visokih lidera, gospodin Kim je rekao: "Situacija sa hranom ljudi postaje napeta".

On je dodao da poljoprivredni sektor nije ispunio ciljeve oko količine žitarica, zbog tajfuna prošle godine, koji su izazvali poplave.

Postoje izveštaji da su cene hrane porasle, a mediji izveštavaju da kilogram banana košta 45 dolara (oko 4.300 dinara).

Još jedan od problema je što je Severna Koreja zatvorila svoje granice kako bi zaustavila širenje korona virusa. Zatvaranje je najviše naštetilo trgovini sa Kinom, budući da se oni za gorivo, hranu i đubrivo oslanjaju na Kinu.

Zemlja se takođe suočava i sa međunarodnim sankcijama, uvedenim zbog njenih nuklearnih programa.

Autoritarni lider jednopartijske države razgovarao je o situaciji sa hranom u vladajućem centralnom komitetu Radničke stranke. Tokom sastanka, Kim je rekao da je nacionalna industrijska proizvodnja porasla za četvrtinu u odnosu na isti period prošle godine.

Očekivalo se da će zvaničnici tokom samita razgovarati o odnosima sa SAD i Južnom Korejom, ali ti detalji još uvek nisu objavljeni.

U aprilu je Kim priznao da zemlji preti problem gladi, pozivajući zvaničnike da vode još jednu težu borbu kako bi ljude makar malo oslobodili poteškoća sa obezbeđivanjem hrane, piše BBC.

Naporan marš je termin koji su službenici Severne Koreje koristili za označavanje borbe zemlje tokom gladi 1990-ih, kada je pad Sovjetskog Saveza ostavio Severnu Koreju bez ključne pomoći.

Ukupan broj Severnokorejaca koji su u to vreme umrli od gladi nije poznat, ali procene se kreću do tri miliona.

Autor:

#Kim Džong Un

#banane