AKTUELNO

Komisija epidemiologa pri grčkom Ministarstvu zdravlja odlučila je da uvede određene izmene prilikom ulaska u tu zemlju, saopštio je zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalijas.

Kako je on objasnio, za zemlje sa zelene liste biće dozvoljen ulazak u Grčku sa brzim negativim antigenskim testom, dok za decu mlađu od 12 godine neće biti potreban test, prenose makedonski mediji.

Evropska unija vratila je u sredu Srbiju na zelenu listu. Nove mere u Grčkoj stupiće na snagu kada budu objavljene u službenom listu.

Kako podsećaju na sajtu Ministarstva inostranih poslova Srbije, Srbija i Grčka potpisale su proletos dokument po kom je državljanima Srbije koji su vakcinisani protiv korona virusa vakcinama dostupnim u Srbiji dozvoljeno da uđu u Grčku bez odlaska u karantin.

Potrebno je da imaju povrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) koju je izdao nadležni organ, a potvrda pored ličnih podataka treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Oni koji nisu vakcinisani protiv korona virusa trebalo bi da obezbede negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, pri čemu su oslobođena deca do šest godina starosti, ili potvrdu o preležanom kovidu-19 u prethodnih dva do devet meseci pre putovanja.

Autor:

#Grčka