AKTUELNO

Rusija pomno prati informacije o potencijalnom uspostavljanju turske vojne baze u Azerbejdžanu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Van svake sumnje, ovo je pitanje koje izaziva našu pomnu pažnju. U interakciji smo sa Turskom Republikom po pitanju stabilizacije situacije na južnom Kavkazu", izjavio je portparol Kremlja, a prenosi ruska agencija Tas s.

Peskov je dodao i da Rusija održava blizak kontakt sa Jermenijom i Azerbejdžanom o situaciji u regionu Nagorno-Karabah.

"U bliskom smo kontaktu sa Ankarom, Bakuom i Jerevanom, jer verujemo da bi sve akcije trebalo da olakšaju napore za dalju stabilizaciju situacije na južnom Kavkazu, unapređenje infrastrukture i logistike, kao i za poboljšanje sveukupne situacije", istakao je Peskov.

Rojters navodi da je u prošlogodišnjim borbama vojska Azerbejdžana, koju je podržavala Turska, proterala etničke jermenske snage sa teritorije koju su te snage kontrolisale od 1990-ih u okolini Nagorno-Karabaha.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je nešto ranije izjavio da ne odbacuje mogućnost da bi turska vojna baza mogla biti uspostavljena na teritoriji Azerbejdžana na osnovu deklaracije iz Šuše koja je u utorak potpisana sa Azerbejdžanom.

Potpisujući deklaraciju, Turska i Azerbejdžan su se dogovorili o proširenje saradnje u vojnoj sferi.

#Azerbejdžan

#Dimitrij Peskov

#Turska

#baza