AKTUELNO

Izrael je danas ovlastio zdravstvene službenike da u karantin stave svakoga za koga procene da je bio izložen delta soju korona virusa, čak i ako su prethodno vakcinisani ili su se oporavili od bolesti.

Ta odluka je usledila nakon jučerašnjeg upozorenja izraelskog premijera Naftalija Beneta zbog nove epidemije izazvane delta sojem virusa i skoka broja dnevnih infekcija, prenosi agencija Rojters.

Delta soj korona virusa poznat je i kao dupli mutant zbog svojih mutacija.

Obraćajući se parlamentu, izraelski ministar zdravlja Nican Horovic je rekao da će se novčana kazna od "više hiljada šekela" naplaćivati izraelskim građanima ili stanovnicima koji putuju u zemlje koje su na "crnoj listi" zbog visokog rizika od kovida-19.

Prema ažuriranim direktivama ministarstva zdravlja, vakcinisanim ili ranije zaraženim licima se može naložiti da se samoizoluju do 14 dana ako vlasti procene da su možda bili u "bliskom kontaktu" sa osobom koja je zaražena opasnim sojem virusa.

Oko 55 odsto izraelskog stanovništva od ukupno 9,3 miliona građana primilo je obe doze vakcine "Fajzer-Bajontek", a nagli pad slučajeva podstakao je ukidanje većine ekonomskih ogranicenja.

Prošlog meseca je program vakcinacije proširen i na adolescente uzrasta od 12 do 15 godina, ali je odaziv u toj starosnoj grupi bio nizak.

Autor:

#Izrael

#delta soj

#koronavirus

#mutant