AKTUELNO

Nikola je nestao u ponedeljak.

Pre nekoliko dana Italiju je obradovala vest o novinaru heroju koji je iz jaruge spasao malog Nikolu. Međutim, kao što to uvek biva, posle srećnih vesti usledila su brojna pitanja o detaljima nestanka 21- mesečnog deteta, na koja italijanske vlasti, sve do danas nisu imali odgovore.

Nikola je nestao u ponedeljak. Poslednji put je bio viđen u svom krevetu u sobi u ponedeljak uveče, kada su ga roditelji smestili na spavanje. O nestanku je potom obaveštena policija, koja je odmah krenula u potragu za mališanom, od kojeg duže od 35 sati nije bilo ni traga ni glasa.

Dete je pronađeno zahvaljujući novinaru Đuzepeu di Tomasu, koji je po nalogu urednika krenuo ka Nikolinoj kući, kada je usput čuo neobične zvukove koji su dopirali sa dna klisure. On je odmah obavestio policiju o neobičnim zvukovima koje je čuo, preneli su mediji.

Mališan je pronađen u šumi koja je udaljena nekoliko kilometara od njegove kuće. Prema rečima policajca koji je izvukao dete, dečak je neutešno plakao i dozivao majku i smirio se tek kada su ga majci dali u naručje.

Iako navodno nema elemenata krivičnog dela, tužilaštvo je pokrenulo istragu, jer postoje neka pitanja o dečakovom nestanku na koje bi trebalo dati odgovor. Između ostalog i na to da li su roditelji zanemarivali dete.

Roditelji tek posle devet sati prijavili nestanak

Isto tako, u medijima se od srede "vrte pitanja na koje niko nema odgovor". Naime, postavlja se pitanje zašto su roditelji čekali devet sati da prijave nestanak Nikole.

Prema pisanju "Corriere della Serra", roditelji su oko ponoći 21. juna primetili da je Nikolin krevet prazan. Oni su sa meštanima krenuli da češljaju područje u blizini kuće, a tek su u jutarnjim satima obavestili policiju da je dete nestalo.

Prema rečima Leonarda i Đuzepine T, koji sa dvojicom sinova žive u istoj opštini gde žive i Nikolini roditelji, kažu da je izgubljeno dragoceno vreme.

- Mislili smo da je dete u blizini naše kuće - rekli su oni za medije.

Pojedini mediji su pisali i da je Nikola imao običaj da mesečari. Navodno je i otac pričao kako je Nikola verovatno ustao i tragao za njim i majkom, pa je verovatno izašao napolje i zalutao po mraku.

Foto: Printscreen YouTube/ Rai

Sandale na nogama

Veliku pažnju javnosti privukao je i detalj da je Nikola pronađen sa sandalama na nogama. Mnogima je bilo sumnjivo da bi dete koje nema ni dve godine uspelo samo da se obuje. U vezi ove tvrdnje konačno se oglasila dečakova majka koja je policiji i medijima objasnila šta se dogodilo neposredno pre dečakovog nestanka.

- Nikola je zaspao u kolicima i imao je sandale na nogama. Mi smo ga tako obučenog odneli u krevet. Nismo mu skidali ni crvenu košulju, ni sandale jer nismo želeli da ga probudimo - rekla je dečakova majka.

U međuvremenu je ceo slučaj došao do Javnog tužilaštva koji su pokrenuli istragu o Nikolinom nestanku.

Pređeni kilometri i tragovi krvi na vratima

Još jedna nelogičnost privukla je pažnju karabinjera. Kako je moguće da je tako malo dete uspelo samo da pređe toliki put.

- Nikola je veoma živahno dete. Dečak je očigledno napustio kuću i počeo da hoda, verovatno je zastao nekoliko puta i onda nastavio da hoda. Imam utisak da dete nije prenoćilo u jaruzi u kojoj smo ga pronašli jer trava nije bila utabana, pa se pretpostavlja da nije ležao u njoj i spavao - rekao je vojnik koji je spasao mališana.

Dečakov otac je rekao da je Nikola navikao da dosta vremena provodi napolju, te da je dečak navikao na duga pešačenja.

List "Corriere della Sera" piše i da je u kući pronađena manja količina krvi, čiji su uzorci odneti na ispitivanje. Još je nejasno čija je krv, i da li ima veze sa Nikolinim nestankom. Dečak je navodno pao nekoliko sati pre nestanka, te je dečak ostavio krvavi trag kada je napustio kuću te noći.

Kako ističu Karabinjeri veruje se da su pronađeni tragovi suvi. Ukoliko se utvrdi da jesu, onda policija može da isključi mogućnost da su povrede nastale u trenutku nestanka. Shodno tome, smatraće se da su tvrdnje dečakovog oca validne.

Trideset sati bez hrane i vode

Italijani su se u međuvremenu pitali kako je moguće da dete koje još uvek nije napunilo dve godine može samo, bez hrane i vode da provede više od 30 sati. Italijanski Il Giornale kontaktirao je pedijatra koji je potvrdio da je moguće da dete ne pije i ne jede toliko dugo.

- Mališan je tokom transporta do bolnice popio puno vode, jasno je da je dehidrirao tokom dana - rekao je pedagog.

I Nikolin brat nestajao?

Mediji pišu i da je Nikolin stariji brat jednom nestao, te da je mališan pronađen na oko kilometar od kuće.

Prošle godine se izgubio trag tada četvorogodišnjem Đuliju, a dečaka su pronašle komšije i vratile ga kući.

Mališan nije bio kod kuće čitav sat, a navodno roditelji nisu tada ni prijavili njegov nestanak.

Autor:

#Dečak

#Nikola

#nestao