AKTUELNO

Britanski ministar zdravlja Metju Henkok podneo je danas ostavku na tu funkciju, pošto je prethodno priznao da je prekršio epidemiološke mere protiv pandemije korona virusa tako što je poljubio saradnicu u svojoj kancelariji i time razbesneo javnost koja je primorana da živi u lokdaunu, javlja Rojters.

Henkok je obavestio premijera Borisa Džonsona da podnosi ostavku, priznavši ranije da je prekršio meru fizičkog distanciranja, nedugo pošto su se u medijima pojavile fotografije kako ljubi saradnicu Đinu Koladanđelo.

Henkok je rekao da je „izneverio ljude" i da „mu je veoma žao" zbog fotografija sa saradnicom koju je sam imenovao na funkciju u ministarstvu.

Rojters podseća da je Henkok bio u središtu vladine borbe protiv pandemije, redovno se pojavljivao na televiziji i radiju i narodu govorio da striktno poštuje mere kako bi se suzbio virus.

Njegov odlazak znači da će Džonson morati da imenuje novog ministra koji će preuzeti veliko ministarstvo odgovorno da nadgleda zdravstvenu službu i borbu sa virusom, u trenutku kada je broj slučajeva ponovo počeo da raste, navodi Rojters.

Džonson je u petak rekao da prihvata ministrovo izvinjenje i smatra da je slučaj zatvoren, ali se Henkok suočio sa pritiskom i bio primoran da ode.

Dugujemo ovom narodu koji se toliko žrtvovao tokom pandemije da budemo pošteni kad smo ih izneverili kao što sam to ja učinio prekršivši pravila - napisao je Henkok u pismu.

Džonson je odgovorio da mu je žao i poručio Henkoku da treba da bude izuzetno ponosan na svoj rad, uz zahvalnost na podršci i uverenje da njegov doprinos javnoj službi nije okončan.