AKTUELNO

Seker Arslan proslavila je proteklog vikenda svoj 119. rođendan.

Turski mediji prenose da na njenoj vozačkoj dozvoli stoji da je Seker Arslan rođena 27. juna 1902. godine što je čini najstarijom osobom na svetu.

Arslan ima šestoro dece i 12 unučadi i kaže da svoju dugovečnost duguje genima - njena majka je živela 110 godina. Njena ćerka Serap Jueksel kaže da joj je majka dugovečna zahvaljujući zdravoj ishrani koja se sastoji od meda, putera i sira.

"Puter, med i sir su uvek na stolu. Nekada je sama pravila jogurt. I dalje za doručak pojede kuvano jaje", rekla je Jueksel i dodala da joj je majka, iako boluje od Alchajmera, i dalje vitalna i dobrog zdravlja.

Arslan je rođendan proslavila okružena porodicom koja je uspela malo da zabrlja - umesto 119, svećice na torti su proslavile 120. rođendan.

Lokalni zvaničnici žele da se njen rođendan i zvanično prizna kako bi mogla da dobije titulu najstarije osobe na svetu. Trenutno je zvanično priznata najstarija osoba na svetu Kane Tanaka iz Japana koja je rođena šest meseci posle Arslan, 2. januara 1903. godine.

Ukoliko joj rođendan zvanično bude priznat, Arslan će se naći u ekskluzivnom klubu superstogodišnjaka - ljudi koji su poživeli duže od 110 godina.

Najstarija osoba ikada registrovana bila je Francuskinja Žan Kalmen koja je živela 122 godine, od 21. februara 1875. do 4. avgusta 1997.

Autor: